FBI: Pretrešćemo svaki kamen, radićemo dan i noć

Direktor FBI Džejms Komi kaže da je Omar Matin imao "snažne naznake radikalizacije" i dodao da je verovatno bio inspirisan stranim terorističkim organizacijama.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 13.06.2016.

20:08

Default images

Komi je rekao novinarima da je Omar Matin razgovarao s operaterom policije u tri navrata u nedelju rano ujutro i da je obećao vernost terorističkoj grupi Islamska država.

On je rekao da je FBI je od maja 2013. godine tokom 10 meseci vodio istragu o Matinu.

Osim toga, on je istakao i da postoji uverenje da je Matin barem delimično radikalizovan putem informacija koje je našao na internetu i da su ga verovatno inspirisale strane terorističke organizacije.

Komi je, na konferenciji za novinare, kazao da još nije jasno da li je Matin deo neke utvrđene ekstremističke mreže i koja grupa ga je možda inspirisala, prenosi AFP.

"Pretrešćemo svaki kamen i radićemo dan i noć kako bismo utvrdili šta je dovelo do te užasne noći", poručio je direktor FBI.

U napadu izvedenom u nedelju u ranim jutarnjim satima ubijeno je 49 ljudi, dok ih je 53 ranjeno tokom nasumične paljbe.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je ranije da nema jasnih dokaza da je napad na gej klub u Orlandu bio usmeren iz neke druge zemlje, niti da je ubica deo šire zavere, istakavši da se osobama koje žele da naškode drugim ljudima ne sme omogući da se lako domognu moćnog oružja.

U napadu u gej noćnom klubu u Orlandu na Floridi ubijeno je 49 ljudi, a 53 je ranjeno, što ga čini najtežim oružanim napadom u istoriji SAD.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije danas da je Omar Matin, koji je izveo napad u Orlandu, dva puta bio na islamskom hodočaću u Saudijskoj Arabiji.

Kako je navedeno, Matin je najpre tokom marta 2011. boravio 10 dana u Saudisjkoj Arabiji, a zatim je ponovo posetio tu zemlju u martu 2012. godine.

Osim toga, Hilari Klinton pozvala je na pojačane napore kako bi se s interneta uklonile poruke Islamske države.

"Ubica iz Orlanda jeste mrtav, ali virus koji je zatrovao njegov um i dalje je veoma jak i mi ga moramo napasti", poručila je ona, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: