Novi detalji masakra u Orlandu, istraga i drugih lica

FBI je pratio Omara Matina i pre masakra u klubu u Orlandu zbog sumnji da je povezan s terorističkim ćelijama, a sada se istražuju i druga lica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

14:24

Novi detalji masakra u Orlandu, istraga i drugih lica
Foto: Tanjug

Kako je saopštio državni tužilac, u poslednja 24 časa je prikupljeno mnogo "elektronskih i fizičkih dokaza", ali se ne zna hoće li još neko biti krivično gonjen.

Na mestu zločina, gde je ubijeno 49 osoba, a ranjeno više od 50 ljudi, pronađena su tri vatrena oružja, od kojih su dva odmah povezana s Matinom, dok se poreklo trećeg i dalje istražuje.

Šef policije Orlanda Džon Mina precizirao je da je konačan broj žrtava 50, uključujući i napadača, kao i da je dosad identifikovano 48 stradalih osoba. U bolnici su i dalje 43 osobe.

Mina je opisao kako je došlo do obračuna napadača i policije.

"Oko 15 ljudi je bilo zarobljeno u toaletu, mi smo odlučili da pristupimo spasavanju čim je bilo jasno da su životi ugroženi. Reagovali smo odmah, kako bismo sprečili da bude još mrtvih. Iskoristili smo borbeno vozilo da otvorimo rupu u zidu, kroz koji su uspele da pobegnu desetine ljudi. Kroz isti otvor je izašao i napadač, koji je bio naoružan i otvorio je vatru na policiju. Policija je uzvratila i on je ubijen", rekao je Mina.

Kako je rekao, policija i napadač su ostvarili kontakt tokom napada, ali je policija brzo odlučila da reaguje i upadne u klub u kom se okupljaju pripadnici LGBT zajednice.

"Specijalni pregovarači su stupili u kontakt s napadačem i tokom njihovih razgovora se nisu čuli pucnji. Tačno je da se Matin tokom tih razgovora zakleo na vernost Islamskoj državi. Takođe, napadač je bio potpuno miran i staložen kada je razgovarao sa policijom", rekao je Mina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: