"Danas": Bez Kosova u UN, Srbija ne može u EU

Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u EU dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacije, rečeno je "Danasu" u nemačkom Bundestagu.

Izvor: Beta, Danas

Ponedeljak, 13.06.2016.

08:28

Foto: Gettyimages

"Srpskom državnom vrhu je još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u UN biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU", naveo je jedan od poslanika vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), koji je želeo da mu se ne pominje ime.

Po njegovim navodima, takav stav Nemačke saopšten je Srbiji kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

"Tada smo i rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica Ujedinjenih nacija", kazao je taj izvor za Danas.

Poslanik Bundestaga dodao je da je to pitanje i dalje otvoreno. "Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja o tom pitanju".

On je ocenio da je "vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN", kao i da se "ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev" i da se za tu odluku "pripremi javnost u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: