Tusk: Bregzit = kraj zapadne političke civilizacije

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk smatra da bi, ako Velika Britanija glasa za izlazak iz EU, to moglo da "uništi" zapadnu političku civilizacijui.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

15:32

Tusk: Bregzit = kraj zapadne političke civilizacije
Foto: Getty Images

AFP prenosi da je Tusk u intervjuu koji je dao nemačkom "Bildu" naglasio da bi, pored negativnih ekonomskih posledica, takozvani Bregzit pokrenuo "pre svega geopolitičke" posledice.

"Da li znate zašto su ove posledice toliko opasne? Zato što su, dugoročno gledano, one u potpunosti nepredvidive. Kao istoričar, plašim se da bi to zaista bio početak procesa uništenja ne samo EU, već i nemačke političke civilizacije", naveo je Tusk.

U delovima tog intervjua koji su objavljeni juče predsednik Evropskog saveta je rekai da bi uspostavljanje novih odnosa Britanije i EU posle eventualnog Bregzita trajalo sedam godina.

Tusk matra da bi eventualno raskidanje svih ugovorenih obaveza u slučaju da britanski birači na referendumu glasaju za Bregzit bilo "žalosno, ali relativno jednostavno". Samo ovaj proces bi, po njegovim rečima, potrajao dve godine.

Tusk takođe navodi da bi od izlaska Britanije iz EU do uspostavljanja novih odnosa s EU moglo bi da prođe sedam godina.

"Svaka od 27 članica EU kao i Evropski parlament moraju da potvrde takav ishod. Za to će trebati najmanje pet godina i bojim se, da nema garancija za uspeh", rekao je Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: