Zvanično: HDZ predlaže Zdravka Marića za mandatara

Predsedništvo HDZ je na telefonskoj sednici za kandidata za mandatara za sastavljanje hrvatske vlade izabralo aktuelnog ministra finansija Zdravka Marića.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2016.

09:06

Zvanično: HDZ predlaže Zdravka Marića za mandatara
Getty Images

HDZ je saopštio da je predsedništvo stranke održalo telefonsku sednicu na kojoj je za novog mandatara za sastavljanje vlade u ime HDZ-a određen Zdravko Marić, dok je za novog političkog sekretara stranke imenovan Domagoj Maroević, prenela je Hina.

Miro Kovač, koji je inače aktuelni ministar spoljnih poslova, ponovo je imenovan za međunarodnog sekretara HDZ-a.

Potpredsednik HDZ-a Oleg Butković u Dnevniku Nove TV objasnio je zašto se HDZ odlučio za ministra finansija Zdravka Marića kao novog kandidata za mandatara.

"On je do sada bio u HDZ-ovim vladama visoki zvaničnik. Reč je o stručnjaku koji je pokazao da je spreman na saradnju i zaključili smo da je on najbolji izbor za novog mandatara", poručio je Butković.

On je dodao da ne bi doneli ovu odluku da nisu sigurni "da imaju 76 ruku" za njegov izbor u parlamentu, prenosi Index.hr.

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je u petak da ne namerava da odstupi sa pozicije prvog čoveka vlade, a na pitanje novinara da li će učestvovati na nekoj listi ukoliko bude novih izbora, nije odgovorio.

Na konferenciji za novinare Orešković je ponovio da će podršku tražiti u parlamentu, koji ga je i izabrao, a posebno zbog optužbi izrečenih na njegov račun za koje kaže da su lažne.

"Radi časti i institucije premijera ne bojim se da se vratim u Sabor i odbranim se od teških laži i optužbi", rekao je Orešković.

Orešković je, naime, uveren da ova vlada ima legitimitet i da nema ničeg spornog u tome da on u ime Hrvatske potpisuje ugovore, kao što je sa kanadskom firmom o istraživanju nafte u Slavoniji.

Na uporna pitanja novinara kako misli da u parlamentu ide protiv stranke koja ga je dovela na vlast, kao i činjenice da je istraživanje pokazalo da 70 odsto građana traži nove izbore, Orešković, kome je, kako navode hrvatski mediji, očigledno bilo veoma neprijatno da odgovara na novinarska pitanja, rekao je da je Sabor taj koji će odlučiti da li će biti novih izbora, a ne on.

Upitan da komentariše optužbe HDZ-a da je politizovao tajnu službu i da je lobirao u Evropskoj narodnoj partiji, Orešković je to negirao rekavši da o tome o čemu je razgovarao u SOA znaju predsednica Kolinda Grabar Kitarović i on, a tiče se bezbednosti.

Napomenuo je i da je razgovor tajna, pa da zato o tome ne može da priča.

"Ja i predsednica smo u konstantnom kontaktu. Tu nema nikakve opasnosti. Došao sam da se bavim ekonomijom. Dovoljno sam informisan šta se događa u zemlji, ne samo ja, već i predsednica. Da sam politizirao SOA je čist spin", rekao je Orešković.

Aktuelni premijer je priznao da se sa svojim prvim potpredsednikom Tomislavom Karamarkom nije dugo čuo i da nije dugo komunicirao.

On je ponovio da je zbog toga i tražio ostavku obojice potpredsednika vlade - Karamarka i lidera Mosta Bože Petrova.

U međuvremenu, lider najuticajnije opozicione SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je u Saboru da je ta stranka sakupila do sada 64 potpisa za raspuštanje parlamenta, kao i da će sa Mostovim poslanicima to biti i više od 76, koliko je potrebno za donošenje takve odluke.

"Ovo je trenutak istine, znaćemo ko ima kakve motive u idućih nekoliko dana. Sedamdeset odsto građana i više je za izbore i tu volju treba poštovati zbog interesa naroda, ali i države. Imaćemo i više nego dovoljno potpisa. Videćemo hoće li Most dopustiti da im i dalje čerupaju ljude", rekao je Milanović novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: