Nova etapa političke krize u HR, HDZ nudi novog mandatara

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) saopštila je da je kandidat te stranke za mandatara za sastavljanje nove vlade Zdravko Marić, aktuelni ministar finansija.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2016.

20:19

Default images
Foto: Thinkstock

Takvu odluku donelo je Predsedništvo stranke na telefonskoj sednici, ali je pitanje ima li HDZ većinu za njegov izbor.

Još aktuelni premijer Tihomir Orešković tokom popodneva razgovarao je sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Posle sastanka nije bilo izjava, ali je ranije tokom dana Orešković ponovio da ne namerava da napusti čelo vlade.

Posle potvrde da neće dati ostavku na mesto premijera, Tihomir Orešković je ponovio da će podršku tražiti u Saboru, koji ga je i izabrao, kao i da će se sve rešiti u Saboru glasanjem. Na pitanje novinara da li će učestvovati na nekoj listi ukoliko bude novih izbora, nije odgovorio.

"Što se tiče predloga da odem s Karamarkom i Petrovom, time bih priznao lažne optužbe iz predloga HDZ-a za moj opoziv. Spreman sam da na te optužbe dam odgovor poslanicima u Saboru i to ću učiniti", rekao je Orešković.

Upitan da komentariše optužbe HDZ-a da je politizovao tajnu službu i da je lobirao u Evropskoj narodnoj partiji, Orešković je to negirao i nazvao spinom.

S druge strane, lider najuticajnije hrvatske opozicione stranke Socijaldemokratske partije i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je u Saboru da je ta stranka sakupila do sada 64 potpisa za raspuštanje parlamenta, te da će s Mostovim zastupnicima to biti i više od 76, koliko je potrebno za donošenje takve odluke.

Trojica predstavnika koalicije Most napustili su tu listu i optužili lidera da je odstupio od planirane politike i zadatih reformi. Oni nisu precizirali da li će oni podržati Domoljubnu koaliciju, okupljenu oko najuticajnije vladajuće HDZ, u rušenju premijera Tihomira Oreškovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: