Hrvatska vlada - svaki dan kao poslednji

Za Hrvatsku, najmlađu članicu EU, više nema predaha pa se pregovori o tome kako izaći iz najveće političke krize u istoriji ove zemlje vode do sitnih sati.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.06.2016.

10:14

Hrvatska vlada - svaki dan kao poslednji
Foto: GettyImages

Osim toga, svaki naredni dan se očekuje kao dan velike odluke - da li vlada premijera Oreškovića ostaje, da li će biti rekonstruisana ili će nakon nepunih pola godine biti raspisani novi parlamentarni izbori.

U sedištu Mosta, manje članice vladajuće koalicije na čelu sa potpredsednikom vlade Božom Petrovim, većalo se do kasnih noćnih sati, nakon što je prvi potpredsednik vlade i šef najuticanije vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko juče poručio da je spreman da podnese ostavku ukoliko to učine i Petrov i Orešković.

U tom slučaju HDZ bi dao novog premijera.

Nakon što je Orešković najpre zatražio od Karamarka i Petrova da odstupe iz vlade, HDZ je podneo Saboru zahtev za opoziv premijera, koji je odmah i bez rasprave uvršten u dnevni red Sabora.

Poslednja reč Petrova je bila da ne namerava da učestvuje u prekomponovanju vlade, što zagovara Karamarko, već da će, ako HDZ na tome bude insistirao, Hrvatska ići na vanredne parlamentarne izbore.

Najuticajnije opoziciona SDP bivšeg premijera Zorana Milanović, za koju se mislilo da će podržati predlog HDZ-a za opoziv premijera, smatra da je nacionalni interes države da se ide na izbore i to što pre, već polovinom juna.

Ipak, poslednju ponudu kolegama u vrhu vlade na sto je stavio Karamarko - ili da on, Petrov i Orešković napuste vladu ili novi izbori.

Novi mandatar bio bi iz redova HDZ-a, a kao mogući kandidati se pominju Domagoj Milošević, Tomislav Tolušić, Oleg Butković ili Zdravko Marić.

U SDP-u, međutim, veruju da Petrov zapravo želi nove izbore sa Oreškovićem na svojim listama, ali da ne želi biti taj koji će biti kriv za takvu odluku i zato to, kako prenose hrvatski mediji, prepušta Karamarku.

Petrov je, naime, apelovao juče na partnere iz HDZ-a da „urazume“ svog stranačkog šefa Karamarka da odstupi iz vlade kako bi Orešković - HDZ - Most nastavila dalje.

"Most veže svoju sudbinu uz ostanak cele vlade, a rušenje Oreškovića rušenje je cele vlade, a kako je Petrov rekao, mi ne nameravamo da učestvujemo u bilo kakvom prekomponovanju vlade", rekao je juče jedan zvaničnik Mosta i dodao da se u toj stranci razmatraju razne opcije od kojih je jedna i samoraspuštanje Sabora.

Most, kako poručuju iz te stranke, nema problem sa HDZ-om, već ga imaju sa Karamarkom.

Za Most je, pak, ponuda Petrova bila "uzmi ili ostavi" - ili prekomponovanje vlade ili novi izbori.

"Sve je moguće u teoriji, ali nakon toga više niko nikada u HDZ-u ne bi mogao reći da su oni najjača, najveća stranka koju ne pada na ucene. Prešla se granica", rekao je jedan visokopozicionirani izvor SDP-a za Večernji list.

U SDP smatraju da bi Mostu značajno porastao rejting sa Oreškovićem na listi na prevremenim izborima.

Politička analitičar Ivan Rimac rekao je da su sve tri strane u političkoj drami sada u istoj poziciji.

"Karamarko želi premijera iz HDZ-a i saradnju MOST-a, a i verovatno da oni glasaju za Tomislava Karamarka ako dođe do glasanja o poverenju, što bi bilo bolje nego da se izbegne glasanje o poverenju njemu kao prvom potpredsedniku, tj. da se pre toga sruši vlada", rekao je Rimac za regionalnu TV N1.

Pretpostavlja da će MOST teško verovati novim obećanjima Karamarka.

"Naravno da je svima u interesu biti što duže na vlasti i u poziciji moći, međutim ovo što Most ima nije komforna pozicija - reforme im stoje, a glasači gube poverenje u njih", kaže Rimac, koji smatra da je jasno da ne bi bilo prvi put da se Most predomišlja, ali da je teško verovati da bi se složili sa sadašnjim zahtevima.

Rimac je rekao da misli da će HDZ insistirati na padu Oreškovića.

Činjenica je, kaže. da su glasovi protiv Karamarka sve vidljiviji, ali dolaze prekasno.

"Model po kojem Karamarka želi da sačuvaju od glasanja o poverenju je došao kasno", smatra Rimac, koji predviđa pad rejtinga HDZ-a ako dođe do novih izbora.

Zanimljivo mu je, kaže, ponašanje Oreškovića jer pruža otpor onima koji su ga postavili na poziciju.

Orešković je, naime, u celoj ovoj zavrzlami rekao da ne namerava da podnosi ostavku, da je njega na poziciju premijera izabrao Sabor, i da se ne boji da to poverenje ponovo zatraži od parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: