"Iza rušenja stoje najviši organi gradske vlasti u BG"

Iza slučaja "Savamala" stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi odgovornost, rekao je mandatar Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 08.06.2016.

13:52

Foto: Tanjug

Vučić nije imenovao nikoga, naveo je da će ti ljudi snositi punu odgovornost, ali i dodao da je "siguran da njihova namera nije bila loša ili kriminalna".

Na pitanje da li gradonačelnik Siniša Mali više nema njegovo poverenje, Vučić je odgovorio da je on za njega kao "običnog građanina" jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji grada.

"Ne ulazim u detalje, ali mislim da je njihov motiv bio najčistiji, da su hteli da obezbede najčistiji prostor, čisteći nešto od kriminalaca, koji su to zloupotrebili za sopstvenu zaradu. Sigran sam da nisu znali kakvi će detalji da budu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, za ono što se dogodilo u Savamali ipak misli da je "katastrofalno i loše" i zbog toga će biti političkih posledica, ali će o eventualnim krivično-pravnim ili prekršajnim posledicama govoriti nadležni organi. "Neću govoriti o imenima. Nisam ni tužilaštvo ni policija, oni će govoriti o detaljima. Ne znam kada, za tri ili za deset dana, ali potrebno je da se saopšti istina narodu. Nisam ovde došao da objašnjavam ništa o onima koji mene mrze i koji su protiv modernizacije Srbije i Beograda, već običnim ljudima, koji su bili zabrinuti zbog onoga što se dešavalo pod okriljem noći", rekao je Vučić.

Lider SNS je ponovio da je "laž da su tamo vezivani ljudi" i rekao da o slučaju govori "mnogo veća organizacija" i "njeni medijski satrapi".

Na pitanje B92 odakle mu informacije o slučaju "Savamala", Vučić je rekao da su stigle iz policijske istrage, ali da će tužilaštvo odlučivati o tome da li ima elemenata krivičnog dela.

"Ja sam predsednik vlade, kog krivičnog dela ima i da li ima nije moj posao da kažem. Političke odgovornosti ima, ja sam deo preuzeo na sebe“, naveo je Vučić.

U izveštaju zaštitnika građana o ovom slučaju se ukazuje i na nepostupanje policije, a Vučić je rekao da se time bave drugi organi, a ne Tužilaštvo.

"Za policiju ništa ne znam. Sigurno nije učestvovala u izvršenju dela, a da li je bilo propusta, to je pitanje za druge nadležne organe. Ako se to ustanovi, svi će snositi odgovornost", rekao je Vučićš. Vučić je nekoliko puta rekao i da one koje zanima slučaj "Savamala" nikada neće da interesuje ko je maskiran hapsio Slobodana Miloševića, linčovao Milanovića ili ubijao po Beogradu pod fantomkama.

Lider naprednjaka je i konferenciju u Skupštini Srbije otvorio ekonomskim temama, za koje je rekao da su najvažnije, ali i da ne zanimaju nikoga. Vučić je naveo i da zna da su se novinari okupili zbog teme o kojoj govori "usput", a to je slučaj "Savamala".

Tridesetak minuta pre početka najavljene konferencije, "Večernje novosti" su na svom sajtu objavile saznanje da su "odgovorni za rušenje objekata u Savamali pronađeni i identifikovani".

Podsećamo, mandatar za formiranje nove vlade Aleksandar Vučić 29. maja je izjavio da će nadležne službe "za desetak dana" saopštiti ko je rušio u Savamali i po čijem nalogu. Osim toga, tada je izjavio i da je u rušenju učestvovalo između devet i 11 maskiranih osoba, a ne 30, kako je ranije rečeno.

Samo nekoliko sati pre nego što su "Novosti" objavile informaciju o Savamali, na upit agencije Beta Više javno tužilaštvo istaklo je da nema nove informacije o slučaju "Savamala".

Osim toga, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je istraga u toku i "apelovao na strpljenje".

U Beogradu su do sada organizovana tri protesta zbog ovog slučaja, dva u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i jedan koji su organizovale opozicione stranke. Na protestima se okupilo više hiljada građana, a zatraženo je da se otkrije ko su bili rušitelji u izbornoj noći, kao i da zvaničnici gradske vlasti i šefovi policije podnesu ostavke.

Novi protest najavljen je za subotu 11. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

396 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: