"Karamarkova politička karijera je zapečaćena"

Politička karijera šefa HDZ-a i prvog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka je zapečaćena, tvrdi nedeljnik Globus.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2016.

21:31

Beta

Ovakve informacije su objavljene na osnovu, kako navodi, insajderskog izveštaja koji će prikazati u narednom broju.

Ovaj zagrebački nedeljnik se bavi pitanjem budućnosti HDZ-a, okosnice Domoljubne koalicije, koja vlada Hrvatskom i kako će završtiti njen lider Tomislav Karamarko, nakon aktuelnih događanja, i takođe tvrdi da prvi potpredsednik vlade, čiju ostavku je zatražio premijer Tihomir Orešković, nema podršku Evropske narodne partije.

"Politička karijera Tomislava Karamarka je zapečaćena. Toliko pogrešnih poteza u tako kratkom vremenu nije povukao ni jedan hrvatski političar, od nerazumnog desničarenja uoči i za vreme izbora do toga da je Tihomira Oreškovića nakon samo dva razgovora odlučio da postavi za premijera", piše Globus.

U opstanak Karamarka već ovog vikenda, kako se navodi, malo ko je verovao, iako su HDZ-ovci još podgrejavali nadu u čudo.

Ali mnogi i od njih, kao i neki evropski narodnjaci su međutim kategorični da od spašavanja šefa HDZ-a dugoročno neće biti ništa, navodi nedeljnik.

Svi do jednoga naglašavali su da će Karamarko ustrajati do samog kraja i kada se nađe pred zidom jedan po jedan hadezeovac okretaće se od njega i prikloniti novoj struji, tvrdi Globus.

Kada je reč o “međunarodnom faktoru” dobri poznavatelji prilika u EPP-u tvrde da se nitko službeno neće oglašavati, ali, oni koji treba da znaju već itekako dobro znaju da je EPP okrenuo leđa Karamarku i da više niko nema iluzija da se može očuvati, ostati u vladi ili čak postati premijer.

Prioritet EPP-a je upozoriti sve one koji su skloni toj političkoj opciji da desna vlada opstane, bez obzira na Tomislava Karamarka.

“Neki u HDZ-u posve su izgubili kompas i najavljivali 'novu većinu'. To je za žaljenje”, rekao je za Globus uticajni član Evropske narodne partije, koji odlično poznaje hrvatske prilike.

Nakon afere "Konsultantica" od svega je sve ono što se kasnije događalo, pogotovo nepotrebno desničarenje koje na način kako se dogodio u Hrvatskoj ne odobravaju mnogi evropski narodnjaci.

Odnosi se to pre svega što su u Domoljubnoj koaliciji isplivali sasvim neprimereni ljudi koji će kasnije zauzeti mesta na kojima nikada nisu smeli biti, popust ministara Tepeša i Hasanbegovića.

"Ako je za mnoge Tomislav Karamarko već sada prošlost, pitanje je što je budućnost HDZ-a. Dođe li do podeljenosti i pucanja stranke posledice će za HDZ biti krajnje bolne, možda i kobne", piše Globus u tekstu o HDZ-u i Karamarku, čiji deo prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: