Karamarko: Danas pokrećemo opoziv premijera

Prvi potpredsednik Vlade i lider HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

Izvor: Beta

Utorak, 07.06.2016.

13:30

Karamarko: Danas pokrećemo opoziv premijera
Foto: Beta

"Pred očima javnosti odigrava se situacija koja nije dobra. Vlada ne funkcioniše u mnogim segmentima… Moramo biti odgovorni pred našim članovima, javnosti, vremena više nemamo. Ne želimo biti pajaci u ovoj priči", rekao je Karamarko na konferenciji za novinare.

On je rekao da je jedna od opcija "presložena" parlamentarna većina, ali nije želeo da kaže ima li HDZ za to podršku 76 poslanika.

"Postoje ruke za rušenje Vlade, idemo lagano, korak po korak, ne bavimo se futurističkim rešenjima, pustite nas sad u ovoj fazi", izjavio je lider najveće stranke vladajuće koalicije desnog centra koja je i postavila Oreškovića na čelo vlade.

Karamarko je istakao da treba da prestanu "prepucavanja i poluodnosi" i da HDZ neće da učestvuje u toj "lakrdiji".

On je rekao da su izbori za HDZ "zadnja stvar", ali da su spremni za njih i apelovao da se "ohlade neke glave i da se krene raditi", jer još ima vremena za formiranje nove većine.

Iako je ranije rekao da u novoj većini neće biti mesta za Most, Karamarko danas nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li je moguća saradnja s Mostom.

On je ocenio da je afera "Konsultantica" zbog koje i izbila velika kriza vlasti izmišljena da bi se njega "satanizovalo i stavljalo u negativan kontekst".

Pitanje poverenja predsedniku Vlade mora da pokrene najmanje petina poslanika, a po stavljanju u dnevni red Sabora, o tome se mora izjasniti Vlada.

Rasprava i glasanje o tome moraju da se sprovedu u roku 30 dana, a najranije sedam dana od dana predloga. Za izglasavanje nepoverenje mora da glasa 76 poslanika, koliko treba i za izbor Vlade.

Kao mogući datum glasanja u medijima se pominje 17. juna, dan pre nego što ističe rok za raspravu o poverenju Karamarku koju je zbog afere "Konsultantica" pokrenula opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

U slučaju da se izglasa nepoverenje premijeru, pada cela vlada, pa se ne bi raspravljalo o Karamarku. Podršku zahtevu HDZ za opoziv premijera najavila je i SDP.

Ako bude izglasano nepoverenje premijeru, počinje da teče rok od 30 dana u kojem se može izglasati poverenje novom mandataru i članovima njegove Vlade. Ako u tom roku niko ne uspe da skupi većinu 76 potpisa podrške, sledi odluka o raspisivanju izbora. Procedura je kraća ako premijer sam podnese ostavku.

Hrvatska se našla u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je premijer Orešković tražio ostavke lidera stranaka vladajuće koalicije, HDZ i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova zbog njihovih narušenih odnosa.

Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, dok je Karamarko takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju poverenje HDZ.

Svemu je prethodilo otkrivanje afere "Konsultantica", odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia Karamarkove supruge, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: