Uzavrelo u političkom vrhu Hrvatske: Orešković kod Kolinde

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković razgovarao je s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović o aktuelnoj krizi vlasti i mogućnosti da uskoro ostane bez pozicije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.06.2016.

11:42

Default images
Foto: Thinkstock

Taj susret u kabinetu predsednice nije bio najavljen, a Grabar-Kitarović je, kako navodi "Večernji list", zbog političke krize odložila putovanja planirana za ovu sedmicu.

Zagrebački "Jutarnji list", pozivajući se na svoja saznanja, piše da je tema njihovog razgovora bila stanje u državi i želja predsednice da bude informisana o svemu što se događa.

Nacionalna sigurnost nije ugrožena, stanje nije dramatično, ali predsednica želi biti u toku svih događaja, navodi Jutarnji.

Hrvatska se našla u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je premijer Orešković tražio ostavke lidere stranaka vladajuće koalicije desnog centra, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova zbog njihovih narušenih odnosa.

Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, dok je Karamarko takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju poverenje HDZ, najveće stranke u koaliciji.

Karamarko je najavio da će HDZ krenuti u sastavljanje nove većine bez Mosta, a ako u tome ne uspe, da će se ići na nove izbore.

Orešković se od petka i poziva HDZ-u da odstupi nije oglašavao u javnosti, a još, međutim, nije jasno hoće li i kada HDZ pokrenuti inicijativu za opoziv premijera, kojeg je upravo HDZ postavio na funkciju. Nagađa se da bi do raspleta moglo da dođe pre 18. juna, kada je poslednji rok za glasanje u Saboru o predlogu opozicije o opozivu Karamarka zbog afere "Konsultantica".

Predlog Socijaldemokratske partije o izglasavanju nepoverenja Karamarku podržaće i vladajući Most, jer smatra da je Karamarko politički odgovoran.

Vladajuća koalicija desnog centra koju čine Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om i Most našla se u velikoj krizi pošto je u medijima otkrivena poslovna povezanost firme Drimia supruge prvog potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: