U Bekimovu čast: Zajedničko pismo Vučića i Rame

Festival "Mirdita, dobar dan", godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova, otvoren je u Beogradu u utorak i trajaće do subote.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

19:36

U Bekimovu čast: Zajedničko pismo Vučića i Rame
foto: Beta

Festival predstavlja susret dva društva čiji cilj je prevazilaženje teških posledica prošlosti i stvaranje uslova za novi početak mladih generacija na Balkanu, objašnjavaju organizatori.

Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmijua, a na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda je obeleženo 80 godina od njegovog rođenja. Tom prilikom je pročitano zajedničko pismo premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, koje je pročitao predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

“Želimo da odamo priznanje idejama velikog umetnika i humaniste Bekima Fehmijua, povodom 80 godina od njegovog rođenja.

Bekim je ostavio neizbrisiv trag, i među Albancima, i među Srbima. Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije.

Bekim Fehmiju je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe.”


Prvog dana festivala prikazan je film "Otac" nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor s glumcima.

Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroija "Zmijske noge" i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulja Kasapoli u "Parobrodu".

Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata "Odnosi Srbije i Kosova - slika u medijima" i predstavljena izložba "Pesme riba" umetnice Bljerte Suroi.

Film "Mislim na tebe" biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini, gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Nakon projekcije biće održana debata "Žene žrtve rata".

Festival zajednički organizuju građanske inicijative - "Integra" (Priština) i Centar za praktičnu politiku.

Ulaz na festival je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: