Direktor Zoo-vrta: Gorila morala da umre; Majka: Dešava se

Direktor Zoološkog vrta u američkom gradu Sinsinatiju Tejn Mejnard stao je u odbranu odluke da se ubije gorila kako bi se zaštitio četvorogodišnji dečak.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

09:13

Direktor Zoo-vrta: Gorila morala da umre; Majka: Dešava se
Screenshot

On je istakao da je "lako biti general posle bitke".

Mediji prenose da je majka dečaka koji je upao u kavez s gorilama u postu na Fejsbuku, koji je kasnije obrisala, napisala da se "nesreće dešavaju".

"Bog je štitio moje dete dok ga čuvari zoo-vrta nisu spasli. Moj sin je na sigurnom i može da hoda. Ima nekoliko ogrebotina, nema polomljenih kostiju, niti unutrašnjih povreda. Pošto je društvo odmah počelo da sudi o tome kakvi su to roditelji koji mogu da ispuste dete iz vida, svi koji me poznaju znaju da neprestano nadgledam svoju decu, ali nesreće se dešavaju...“, napisala je ona.

Specijalni interventni tim Zoološkog vrta je, iz straha za bezbednost dečaka koji je preskočio ogradu i upao u ograđeni prostor za gorile, ubio 17-godišnjeg gorilu Harambea, prenela je agencija AFP.

Na video-snimcima koje su snimili posetioci zoo-vrta se vidi kako je gorila uglavnom zaštitnički nastrojen prema detetu, ali ga u nekim trenucima vuče kroz plitki jarak.

Mejnard ističe da je gorila bio uznemiren i dezorijentisan zbog gungule koja je trajala desetak minuta nakon što je dečak upao u prostor za gorile.

On je naveo da je Harambe bio sposoban da zdrobi kokosov orah jednom rukom i da nema sumnje da je dečakov život bio u opasnosti.

"Stojimo iza svoje odluke", istakao je Mejnard i ponovio da bi dečak bio još više ugrožen da su pokušali da ispale strelicu za uspavljivanje u gotovo 200 kg tešku gorilu, jer to sredstvo ne bi počelo da deluje odmah.

Mejnard navodi da je istraga pokazala da je dečak prvo preskočio ogradu visoku gotovo jedan meta, zatim prešao deo s grmljem visokim 1,2 metra, a zatim pao s visine od četiri i po metra u plitak jarak. Dete je posle incidenta prebačeno u bolnicu i pušteno kući istog dana.

Mejnard ističe da je zoo-vrt i dalje bezbedan za posetioce, kojih ima oko 1,6 miliona godišnje, ali je dodao da je u toku revizija bezbednosnih mera.

U danima posle incidenta je veliki broj građana na društvenim mrežama izrazio nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste, pa je tako na Fejsbuku otvorena strana pod nazivom "Pravda za Harambea".

Direktor Zoo-vrta u Sinsinatiju navodi da mnogi posetioci ostavljaju cveće pred ogradom ograđenog prostora za gorile i da se raspituju kako mogu da doprinesu zaštiti gorila u njihovom prirodnom staništu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: