Hag odbio da Karadžića privremeno pusti na slobodu

Sud u Hagu odbio je zahtev bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

17:42

Hag odbio da Karadžića privremeno pusti na slobodu
Foto: Thinkstock

Karadžić je hteo da privremeno bude pušten na slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu njegovom mlađem bratu.

Teodor Meron, predsednik Mehanizima za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haškog tribunala, odbio je Karadžićev zahtev da bude pušten na privremenu slobodu, ističući da za to nisu ispunjeni uslovi, prenela je N1 Sarajevo.

Njegov advokat Goran Petronijević prošle nedelje u intervjuu za rusku televiziju “Carigrad” izjavio je da su sve garancije od srpskih vlasti već obezbeđene.

Pored toga, i Republika Srpska je Haškom tribunalu poslala dokumenta koja garantuju povratak Radovana Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.
On je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, te je nemoguće do utvrđenog roka podneti smislenu žalbu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: