SKOJ: Spomenik Tucoviću da ostane na Slaviji

Nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) protestovalo je Slaviji zbog premeštanja spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

19:48

SKOJ: Spomenik Tucoviću da ostane na Slaviji
Foto: Tanjug

"Ovo je jedan simboličan protest zbog uklanjanja spomenika Dimitriju Tucoviću jer mi smatramo da spomenik treba da bude na centralnom mestu na Trgu Slavija i da je svako njegovo uklanjanje u neki budžak ruganje i ismevanje prošlosti", rekao je član sekretarijata SKOJ-a Vladimir Davidović.

On je kazao da je važno da spomenik ostane tu gde jeste jer je to mesto na kojem je Dimitrije Tucović držao govore i okupljao mase radnika u Beogradu pre Prvog svetskog rata.

"Preko puta je bio Radnički dom gde je Dimitrije Tucović držao svoje kongrese, organizovao rad sa radnicima, kao i kulturno-prosvetnu delatnost sa radnicima i seljacima", kazao je Davidović.

Kako je naveo, tendencija rušenja spomenika je svetski trend, prisutan i u Kijevu gde "fašisti takođe ruše spomenike zaslužnim revolucionarima".

"Naša gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Malim takođe sledi trend rušenja spomenika revolucionarima", kazao je Davidović i poručio gradskim vlastima da "fašizam neće proći".

On je kazao da će Skojevci pratiti dalji razvoj situacije i da neće dati Beograd vlastima i njihovim akcijama koje su i interesu krupnog kapitala i moćnih ljudi.

Okupljeni su raširili transparent na kojem je pisalo "Juče Kijev, danas Beograd".

Plan gradske vlasti je da u sklopu rekonstrukcije Trga Slavija posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića budu preneti u Aleju velikana, a spomenik da bude postavljen u parku na platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, između Nemanjine i ulica kralja Milutina i kralja Milana.

Gradska vlast planira da njegove posmrtne ostatke sahrani u Aleji velikana, a bistu premesti na plato ispred Narodne banke, umesto da je ostavi na Slaviji, gde se nalazi već 67 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: