Svilanović: Neophodan razgovor na najvišem niovu BG i ZG

Za rešavanje pitanja blokade otvaranja Poglavlja 23 potreban razgovor Beograda i Zagreba na najvišem nivou.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

13:53

Svilanović: Neophodan razgovor na najvišem niovu BG i ZG
Foto: Beta, arhiva

To je izjavio generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Svilanović je u izjavi za Tanjug ocenio da je Srbija uradila ogroman posao na evropskom putu i da je ispunila definisane uslove Evropske komisije i 27 država članica.

Sada je neohodno da Srbija pokaže spremnost za rešavanje eventualnih problema, kao što je to, kako kaže, učinjeno u dijalogu sa Prištinom.

"Ta vrsta spremnosti koja je pokazana u dijalogu u Biselu, trebalo bi da se pokaže i u nekim drugim temama koje nisu toliko velike, ni teške, ali su teme", rekao je Svilanović u pauzi godišnjeg sastanka Saveta za regionalnu saradnju u bugarskom mestu Pravec.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju je istakao da je u dijalogu sa Prištinom, na primer, Beograd postigao sve što je realno samo zahvaljujući odlučnosti premijera Aleksandra Vučića.

"Ta vrsta odlučnosti i hrabrosti potrebna je i u ovom trenutku, u dijalogu sa Zagrebom", precizan je Svilanović.

Napomenuo je da će po formiranju nove srpske vlade biti stvoreni uslovi za posetu šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača Beogradu i prilika da se stvari "pomere sa mrtve tačke".

"Verujem da za to postoji spremnost i u Zagrebu i u Beogradu", rekao je Svilanović, koji podseća da postoji društvena, ekonomska i kulturna povezanost između Srbije i Hrvatske, te je, kako kaže, stoga nemoguće da se ubrzo ne postigne dogovor koji će otkloniti svaku dilemu o tome da Srbija postaje članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: