LSV: Teslina urna da ostane u muzeju

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je urni Nikole Tesle mesto u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

12:49

Default images

Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha, saopštila je LSV.

Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta.

Pokušaja SPC da to izdejstvuje bilo je i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i njegova rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen, podseća LSV i dodaje da posebno zabrinjava što sada patrijarh u to pitanje upliće predsednika države.

"Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo - ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo", navodi se u saopštenju.

Ukoliko se to sada dogodi, to ne bi bio jedan u nizu rezultata Nikolićevog gaženja Ustavom definisanog načela sekularnosti države, već "svetska sramota", navodi LSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: