Tusk: Avet razlaza se nadvila nad Evropskom unijom

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da oni koji veruju u brzu i potpunu integraciju Evropske unije ne shvataju šta većina ljudi zaista želi.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.05.2016.

22:51

Tusk: Avet razlaza se nadvila nad Evropskom unijom
Getty Images

On je istakao da je sadašnja generacija evropskih političara odgovorna za stvaranje utopije o Evropi bez nacionalnih granica.

“Opsednuti idejom brze i potpune integracije, propustili smo da primetimo da obični ljudi, građani Evrope, ne dele naš evroentuzijazam”, rekao je Tusk.

Umesto toga, dodao je, novi pokreti i ideje suprotni su idealima Evrope koja bi bila ujedinjenija nego što je sada, a oni postaju sve popularniji.

U vezi s tim, Tusk je naveo da će u Britaniji 23. juna biti održan referendum o ostanku u EU, kao i da u Francuskoj i Holandiji, pa čak i u Nemačkoj, jačaju partije i pokreti koji su izraziti protivnici Evropske unije.

Prema njegovim rečima, potpuno evropsko jedinstvo možda ne bi bio najbolji odgovor na to.

“Avet razlaza se nadvila nad Evropom, a čini mi se da vizija federacije ne bio najbolji odgovor na to, rekao je Tusk”, prenosi AP.

Oni koji su razočarani velikom vizijom budućnosti, dodao je, traže da se sa sadašnjom realnošću nosimo mnogo bolje nego što smo to do sada radili, jer su danas evroskepticizam, ili čak evropesimizam, postali alternativa tim iluzijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: