NATO: Crna Gora možda i ove godine postaje član

Crna Gora će možda i ove godine postati punopravna članica NATO-a, navedeno je na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koje se održava u Tirani.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

22:33

Default images
Beta/AP

"Uskoro, možda čak i prije kraja ove godine još jedna zemlja regiona pridružiće nam se kao punopravna članica NATO-a. Crna Gora je pokazala da deli naše vizije i da je spremna da ih brani", rekao je predsednik PS NATO-a Majkl Tarner.

On je čestitao Crnoj Gori potpisivanje pristupnog protokola, navodeći da će i dalje snažno zagovarati članstvo Crne Gore u NATO-u, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da deli viziju slobodne Evrope.

Na skupu u Tirani učestvuje i crnogorski npremijer Milo Đukanović koji je kazao da je status posmatrača koji Crna Gora ima u NATO-u "motiv više da istim tempom nastavi reforme u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške".

Predsednik albanskog parlamenta Ilir Meta najavio je da će Albanija biti prva zemlja koja će ratifikovati protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Kad svih 28 članica Alijanse ratifikuje protokol, Crna Gora će dobiti status punopravne članice Alijanse.

Ranije je najavljivano da bi proces ratifikacije mogao biti završen u prvoj polovini 2017. godine, posle čega bi Crna Gora i formalno postala članica Severnoatlantskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: