Rusija vraća Izraelu tenk zarobljen pre 34 godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izašao je u susret izraelskom zahtevu da im se vrati tenk koji je tokom Libanskog rata, 1982. godine, zarobila sirijska vojska.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 30.05.2016.

16:05

Rusija vraća Izraelu tenk zarobljen pre 34 godine
Foto: Thinkstock

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je postavio Putinu pitanje oko tenka "Magach-3" prošlog meseca tokom posete Kremlju.

Pre toga je Gadi Ajzenkot, načelnik Generalštaba izraelske armije, već poslao isti zahtev ruskim kolegama.

„Želim da se zahvalim predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, što je pozitivno odgovorio na moj i načelnikov zahtev da vrati Izraelu tenk zarobljen u borbi kod Sultan Jakuba“, navodi se u saopštenju premijerovog kabineta.

„Nastavljamo da na sve moguće načine utvrđujemo sudbinu Zvija Feldmana, Jehude Kaca i Zakarija Baumela (posade tenka koja se vodi kao nestala). Nećemo se smiriti dok ne saznamo šta im se desilo.“

Ova dvodnevna bitka sa sirijskim snagama kod libanskog sela Sultan Jakub u dolini Beka, smatra se jednim od najvećih izraelskih neuspeha u Libanskom ratu – tom prilikom je poginulo 20-30 izraelskih vojnika, dok se trojica vode kao nestali.

U zasedi koju su im 11. juna napravili sirijski vojnici zarobljen je i tenk sa Feldmanom, Kacom i Baumelom koji se još uvek vode kao nestali u akciji.

Nekoliko svedoka je tada navelo da je videlo izraelske vojnike žive na ulicama Damaska, i to na samom tenku.

Tenk je kasnije transportovan u Sovjetski Savez, tadašnjeg hladnoratovskog saveznika Sirije. Otada stoji u muzeju u Moskvi.

Između 1993. i 2005. godine bilo je indikacija da je najmanje jedan od vojnika živ, međutim, te tvrdnje nikada nisu potvrđene.

U snimljenoj video-poruci, Netanjahu se u nedelju zahvalio Putinu za humani gest, ističući da je, umesto groba, tenk važan simbol za porodice pomenutih vojnika, koje su obaveštene o vraćanju tenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: