Ankara kritikuje Berlin zbog glasanja o genocidu

Turska vlada je upozorila nemački parlament da ne usvaja rezoluciju kojom se masovno ubistvo Jermena za vreme Otomanskog carstva naziva genocidom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

15:27

Default images
Foto: Gettyimages

Vlada je istakla da bi to moglo da ima posledice po bilateralne odnose.

Poslanici donjeg doma nemačkog parlamenta bi u četvrtak trebalo da glasaju o rezoluciji koja govori o dvogodišnjem periodu počev od 1915, kad je na području Otomanskog carstva ubijen veći broj Jermena, prenela je agencija AFP.

U tekstu rezolucije se više puta pominje sporna reč "genocid, navodi francuska agencija.

"Nemačka je naš prijatelj i naš saveznik, u kojoj živi veliki broj građana turskog porekla", izjavio je zamenik turskog premijera i portparol vlade Turske Numan Kurtulmus, koji je dodao: "Nemačka mora da bude oprezna kad je reč o svojim odnosima sa Turskom".

"Mislim da nemački parlament neće uništiti te odnose zbog dva ili tri političara" koji su tu rezoluciju stavili na glasanje u Bundestagu, rekao je Kurtulmus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: