Kern odlično prihvaćen, ali Kurc bi ga pobedio

Novi lider Socijaldemokratske partije (SPO) i austrijski kancelar Kristijan Kern odlično je prihvaćen, ali bi u duelu sa Sebastijanom Kurcom izgubio.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.05.2016.

09:42

Kern odlično prihvaćen, ali Kurc bi ga pobedio
Foto: Tanjug

Istraživanje instituta "Galup" pokazuje se Kern nalazi na prvom mestu, kada bi građani mogli da biraju direktno kancelara, a za njega bi u ovom trenutku glasalo 36 odsto glasača.

Predsednik Slobodarske partije (FRO) Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je bio kandidat za predsednika, dobio bi 26 odsto glasova, dok bi šef OVP Ranhold Miterlener imao tek osam odsto glasova.

Čak 72 odsto Austrijanaca smatra da je Kern, iako je tek izabran na funkciji šefa vlade, bolji kancelar od njegovog prethodnika Vernera Fajmana.

Dok je Kern ima odličan start na političkoj sceni Aleksander van der Belen, koji je na prošlim predsedničkim izborima odneo pobedu, loše se kotira i samo 22 odsto smatra ga boljim predsednikom od još aktuelnog Hajnca Fišera.

Kada je reč o strankama promena na čelu SPO nije umanjila popularnost FPO.

Naime, FPO je ostala prva na listi političkih partija i trenutno bi za tu stranku glasalo 34 odsto Austrijanaca.

Na drugom mestu je SPO sa 24 odsto, a OVP je treća sa svega 21 odsto.

Zbog ovakve situacije sve je teže lideru OVP Miterleneru da se održi na vlasti, i sve je bliže ostvarenje spekulacija da bi Kurc mogao preuzeti stranku.

On bi, ako bi došlo do duela sa Kernom jasno pobedio dobivši 27 odsto glasova, a Kern svega 25.

Naime, Kurc je "superstar" u vladi, kojji uživa poverenje 51 odsto građana. Ccak 64 odsto njegov rad ocenjuje pozitivno, a samo 13 odsto nehativno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: