Počelo je - Iračani krenuli na Faludžu /FOTO

Iračka vojska počela je operaciju napada na Faludžu, uporište Islamske države u blizini Bagdada, kaže vojni zvaničnik s prve linije fronta, prenosi „Gardijan“.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.05.2016.

07:46

Počelo je - Iračani krenuli na Faludžu /FOTO
Foto: Tanjug

Kako se navodi, jedinice pokušavaju da napreduju ka gradu, a čuju se pucnji i eksplozije.

"Iračke snage su ušle u Faludžu uz podršku međunarodne koalicije iz vazduha, kao i iračkog vazduhoplovstva i uz dejstvo iračke artiljerije i tenkova", rekao je general Abdelvahab al-Sadi, komandir operacije.

"Antiterorističke snage, policija i iračka vojska su počele da ulaze u Faludžu iz tri pravca jutros oko četiiri sata", rekao je on i dodao da "ima otpora Islamske države".

U poslednje dve godine su sve takve napade u Iraku prevodile elitne, Antitetrorističke snage.
Foto: Tanjug
Samo nekoliko stotina porodica je uspelo da pobegne pre napada na Faludžu, gde je oko 50.000 civila zarobljeno u borbama. Veruje se da Islamska država želi da ih koristi kao živi štit.

Faludža je prethodno bila grad pod američkom okupacijom. Američka vojska je 2004. godine imala velikih teškoća da odatle istera pobunjenike, te je baš tu vodila neke od najtežih borbi još od rata u Vijetnamu.

Iračka vojska, uz podršku šiitskih paramilitarnih snaga, koje podržava Iran, počela je 23. maja operaciju ponovnog zauzimanja Faludže.
Foto: Tanjug
Prvo su ojačali opsadu grada koji se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, a sada je počeo direktan napad.

U januaru 2014. godine Falužda je postala prvi irački grad koji je pao u ruke pripadnika ID, a šest meseci kasnije oni su proglasili kalifat nad teritorijom koju su zauzeli u Iraku i Siriji.

Inače, vojska SAD je pre nekoliko dana saopštila da je u vazdušnim napadima na Faludžu ubijen komandant ID u tom gradu.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: