Saudijska Arabija: Teheran da se ne meša u iračka pitanja

Saudijsko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je iranske vlasti da prestanu da se mešaju u unutrašnja pitanja Iraka.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.05.2016.

00:48

Default images

To ministarstvo optužuje Teheran da podstiče versku netrpeljivost.

"Ako Iran želi mir i stabilnost u Iraku, treba da prestane da se meša u unutrašnja pitanja te zemlje i da se povuče", rekao je šef saudijske diplomatije Abdel el Džubeir.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran su glavni rivali u regionu sa željom da svaka od njih proširi svoj uticaj na Bliskom istoku.

"Prisustvo Irana u Iraku u bilo kom obliku je neprihvatljivo, među kojima je slanje šiita za podsticanje verske netrpeljivosti", rekao je Džubeir.

Iran je uputio svoje vojne savetnike u Irak i susednu Siriju gde pomažu tamošnjim vojskama u borbi protiv pobunjenika.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

Dve zemlje su iznele i međusobne optužbe o organizovanju ovogodišnjeg hadžiluka u Meki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: