FHP podneo krivičnu protiv bivšeg nastavnika Filološke

Fond za humanitarno pravo podneo je Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu za zločine 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom u opštini Ilijaš u BiH.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.05.2016.

09:37

FHP podneo krivičnu protiv bivšeg nastavnika Filološke

Kako navode, kriviče prijave podnete su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Prijavu su Fond i Udruženje porodica nestalih opštine Ilijaš podneli 17. maja protiv bivšeg predsednika takozvane Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba Ratka Adžića, penzionisanog nastavnika Filološke gimnazije u Beogradu, kao i protiv više bivših pripadnika snaga bezbednosti, koji su delovali pod kontrolom Kriznog štaba, a danas žive u Srbiji.

U krivičnoj prijavi je identifikovano još oko 45 osoba osumnjičenih za ubistva, prisilne nestanke, pljačke i zlostavljanje nesrpskih civila iz Ilijaša, čije trenutno prebivalište nije poznato.

Fond je naveo da su Krivičnom prijavom obuhvaćena ubistva i prisilni nestanci najmanje 67 civila izvršeni prilikom napada na sela u Ilijašu ili tokom zatočeništva u logorima.

"Posmrtni ostaci pojedinih žrtava pronađeni su 1996. godine u dve masovne grobnice u opštini Ilijaš - Lješevo i Žerovanj, dok se preko 50 njih još uvek vode kao nestali", poše u saopštenju.

Dodaje se da je krivičnom prijavom obuhvaćeno i razaranje velikog broja istorijskih i verskih lokaliteta u Ilijašu, uključujući župnu crkvu u Taračinom Dolu i 21 muslimanski verski spomenik, uključujući džamiju u Starom Ilijašu, džamiju u Misoči, mekteb u Bioči i džamiju u Srednjem.

Uz krivičnu prijavu, Fond je dostavio više od 50 dokaza, među kojima su izjave preživelih i očevidaca, zvanična dokumenta ; Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba, svedočenje Ratka Adžića pred Haškim tribunalom, kao i drugi dokazni predmeti koje je prikupio Hag, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: