Đenero na RTS, pa kod Vučića, pa u bolnicu

Zagrebački analitičar Davor Đenero neočekivano se našao na udaru Vučića iz bizarnog razloga, što odslikava političke prilike u susednoj državi, piše „Jutarnji“.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 30.05.2016.

10:33

Đenero na RTS, pa kod Vučića, pa u bolnicu
Foto: Youtube screenshot

Kako navode, centralni Dnevnik RTS u četvrtak je kao prvu vest objavio Đenerovu analizu pregovora Beograda i EU, a tek kasnije i vest o Vučićevom privatnom putu u Moskvu, gde se neformalno sastao s ruskim predsednikom Putinom.

Đenero kaže da je on ispao kolateralna žrtva u Vučićevom pritisku na RTS.

“U pitanju je njegova sujeta i upozorenje RTS-u da ubuduće pazi kako izveštava. Inače, te večeri me je nazvala tamošnja novinarka i zamolila komentar o Poglavlju 23 u pregovorima s EU i blokadi koju preduzima Hrvatska. Iz novinarskog ugla to je važnija tema od neformalnog sastanka Putina i Vučića, ali ja ni na koji način nisam mogao uticati na redosled vesti u beogradskom Dnevniku”, rekao je Đenero.

Inače, dodaje zagrebački portal, Đenero je izjavu koja je naljutila Vučića dao samo dva-tri sata pre nego što je te noći u kritičnom stanju završio u klinici na Rebru.

On navodi da je preko RTS hteo da pošalje poruku da se u pristupnom procesu u EU uvek javljaju problemi s nekom od članica, te da njih “odmah treba rešavati dijalogom, a ne pokušati protiv članice lobirati pri Evropskoj komisiji, u Predsedništvu EU ili kod uticajnih članica”.

Navodeći da je on bio tek treća vest u Dnevniku, a da je pre njega RTS pustio Đenera, Vučić se našalio da mora obavestiti i Putina da “ima neki stručnjak” koji će uvek biti prva vest.

“Moram da proverim zašto je toliko važan. Moram da javim i Putinu, sada ću mu poslati dopis - ako nisi znao, postoji Davor Đenero, taj je mnogo važniji od tebe”, rekao je Vučić.

“Hrvatski analitičar bio je vest. Rasturio je Putina po važnosti. On je bio pre Putina. Ko si ti, Putine, Rusijo, kad je tu Davor Đenero, to je važna vest”, rekao je Vučić i dodao da je RTS nezavisan javni servi, kao i da se ne on ne meša u njegovu uređivačku politiku, piše “Jutarnji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: