Novi saziv Skupštine: 27 stranaka u 14 poslaničkih grupa

Poslanici iz 27 stranaka, koliko ih je ušlo u parlament posle izbora, biće raspoređeni u najmanje 14 poslaničkih grupa, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

21:04

Novi saziv Skupštine: 27 stranaka u 14 poslaničkih grupa
Thinkstock

Neformalni pregovori uveliko traju, a već sada je izvesno da će biti više klubova nego u odlazećem sazivu parlamenta.

Lista "Srbija pobeđuje" mogla bi da se "razgrana" u bar četiri kluba. Od ukupno 131 poslanika, SNS ima 98 predstavnika, ali postoji mogućnost da će u istoj poslaničkoj grupi ostati i Pokret socijalista, SPO i SNP, koji imaju po tri mesta.

U tom slučaju, grupa bi imala 107 članova. Pet ili više mandata, što je uslov da se formira poslanička grupa, imaju SDPS Rasima Ljajića (10 poslanika), PUPS (9) i Nova Srbija (5).

Socijalisti i JS, koji zajedno imaju 29 poslanika, razdvojiće se u dva kluba, kao i 13 poslanika Dveri-DSS. Samostalan klub od 22 člana imaće radikali, kao i pokret "Dosta je bilo" (16 predstavnika). Lista oko DS ima ukupno 16 mandata, a jedino demokrate sa 13 poslanika ispunjavaju uslov da formiraju poslanički klub. Nova, DSHV i ZZS imaju po jednog poslanika.

Od toga da li će svako svojim putem, ili će, ipak, Čedomir Jovanović, Boris Tadić i Nenad Čanak ostati zajedno, zavisi i raspored njihovih partija u parlamentu. Od 13 mandata, Tadićev SDS ima pet i ispunjava uslov za klub, dok bi četiri predstavnika LDP i isto toliko ligaša morali da se udruže ukoliko žele posebnu poslaničku grupu.

Od Balinta Pastora, iz SVM, čuli smo da će oni sigurno imati klub, iako su osvojili četiri mandata. Osim što kaže da su pregovori u toku, Pastor ne želi da otkriva druge detalje.

Prema našim saznanjima, najizvesnije je da će poslaničku grupu uz SVM činiti i dva poslanika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i jedan predstavnik PDD. Ukupno, njih sedmoro. Taj klub se neće zvati manjinski, nego će biti nabrojani nazivi sve tri partije.

Inače, poslaničke grupe imaju rezervisano vreme tokom rasprave, a šefovi su obavezno pozivani za sve najvažnije konsultacije u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: