Vesić: DS imala osam godina za spomenik Đinđiću, što nije?

Funkcioner SNS Goran Vesić poručio je svojim bivšim partijskim kolegama iz DS da su imali osam godina da podignu spomenik Zoranu Đinđiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

11:11

Vesić: DS imala osam godina za spomenik Đinđiću, što nije?
Foto: Tanjug

Najavu lidera SNS Aleksandra Vučića da će za dve godine ubijenom premijeru biti podignut spomenik funkcioner DS Balša Božović je na Tviteru prokomentarisao kao sramotnu, a Vesić je naveo da ona "predstavlja civilizacijski iskorak u odnosu na praksu u novijoj srpskoj istoriji".

"To je znak poštovanja prema njegovom delu i činjenici da je ubijen kao premijer Srbije", rekao je Vesić.

Kako je rekao, iz DS samo "strančare".

"Umesto da javno podrže ideju premijera da Zoran Đinđić dobije spomenik u Beogradu, oni strančare samo zato što oni nisu bili u stanju da mu podignu spomenik dok su bili na vlasti", ističe Vesić.

Prema odluci Skupštine grada Beograda, neophodno je da protekne tri godine od smrti bilo koje ličnosti da bi ona mogla da dobije ulicu, trg ili spomenik, pa, kako kaže Vesić, DS je mogla da podigne spomenik od 2006. sve do novembra 2013. godine, kada su izgubili vlast u Beogradu.

"Imali su punih osam godina da podignu spomenik predsedniku svoje stranke. Nisu uradili skoro ništa. Razlog je taj što su se stideli Đinđića dok su bili na vlasti. Pomenuli bi ga ponekad u izbornim kampanjama, a setili su ga se tek kada su se ponovo našli u opoziciji", rekao je Vesić.

Kako je rekao, predlog je podnet 2013. godine, a nakon donošenja odluke formiran je Odbor za podizanje spomenika, "koji nije ni raspisao konkurs, niti je utvrdio mesto za spomenik".

Vesić, inače bivši šef kabineta Zorana Đinđića u DS, najavio je da će spomenik biti otkriven 12. marta 2018. godine.

"U međuvremenu, Skupština grada će izabrati novi Odbor za podizanje spomenika koji će da radi svoj posao, biće raspisan konkurs za rešenje spomenika i doneta odluka da spomenik bude podignut, kako je premijer predložio, na mestu sadašnje Vasine ulice koja postaje pešačka zona, na prostoru između Filozofskog fakulteta, gde se Đinđić obrazovao, Rektorata i Studentskog trga broj 10, gde je skoro do smrti živeo", rekao je Vesić.

Bivši funkcioner DS, a sada SNS, naveo je da će se tako Srbija i Beograd odužiti Điniđiću.

"To će biti ispunjenje duga Srbije i Beograda prema čoveku koji je kao premijer Srbije ubijen na pragu Vlade i dokaz da Srbija postaje normalno društvo u kome se poštuju vrednosti bez obzira na trenutne i političke interese. Premijer Vučić je ovim predlogom pokazao da želi da izgradi upravo takvo društvo", zaključio je Vesić.

"Dok su bili u foteljama nije im na pamet padao Đinđić"

Srpska napredna stranka saopštila je da je šokirana zbog „najnovije sramne izjave Bojana Pajtića i njegove osude predloga da se u Beogradu podigne spomenik Zoranu Đinđiću“.

„Pitamo Bojana Pajtića i Demokratsku stranku šta ih je sprečavalo i zbog čega se nisu setili, tokom svih ovih godina, da podignu spomenik Zoranu Đinđiću“, navode naprednjaci.

Prema njihovim rečima „istina je da „lažnim demokratama Đinđić nije padao na pamet dok su sedeli u udobnim foteljama i držali vlast na svim nivoima“.

„Bili su prezauzeti svojim kombinacijama, nameštanjima tendera i poslova, pljačkanjem državnih fondova i otimanjem narodnih para na svakom koraku“, navode u saopštenju SNS.

Kako navode, niko im nije kriv, a najmanje SNS i Aleksandar Vučić što im je „jedino stalo do svojih džepova i novčanika, luksuznih vila i skupocenih kola i što nimalo ne poštuju ni građane Srbije, ni ljude koji su ih najviše zadužili“.

Srpska napredna stranka pozdravlja odluku da se podigne spomenik Zoranu Đinđiću, „kao znak poštovanja prema njegovom delu i uvek će se zalagati da se oda pošta onima koji su to zaslužili, bez obzira kojoj stranci pripadali“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: