Strahuje li Bler od "Čilkotovog izveštaja"?

Izveštaj o okolnostima učešća Britanije u ratu u Iraku biće objavljen 6. jula i očekuje se da će biti prilično kritičan prema bivšem premijeru Toniju Bleru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.05.2016.

23:25

Strahuje li Bler od
Foto: Beta/AP, arhiva

Bler i dalje brani odluku o invaziji na tu zemlju

On nije želeo da potvrdi da će da prihvati zaključke dugo očekivanog "izveštaja Čilkotove komisije", na kom je počelo da se radi još 2009. godine u vreme Gordona Brauna.

Politiko navodi da Bler i dalje brani odluku da se invazijom, pokrenutom 2003. godine, Sadam Husein svrgne s vlasti, ističući da je Irak danas jedina zemlja u regionu "sposobna za borbu protiv terorizma".

Gostujući na BBC-ju, Bler je odbacio optužbe da je privatno već bio doneo odluku o invaziji na Irak, pre nego što je taj stav predstavio javnosti.

Upitan da li će prihvatiti zaključke izveštaja, Bler je rekao:"Sačekajmo taj trenutak".

Bler je, takođe, energično branio svoju odluku da napadne Irak.

"Ako pogledate zemlje koje se nalaze danas na kritičnoj listi, kao što bi bili Sirija, Irak, Libija i Jemen. U samo jednoj od njih imate vladu koja je sposobna da se bori protiv terorizma i koja je međunarodno legitimna, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u Iranu, i čiji se premijer pojavljuje u Beloj kući - a to je Irak", naveo je Bler.

On je odbacio i optužbe da je haos, koji je nastao posle invazije 2003. godine, pomogao stvaranju Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: