Libertarijanci imenovali svog predsedničkog kandidata

Libertarijanska stranka u SAD nominovala je po drugi put bivšeg guvernera Novog Meksika Garija Džonsona za svog kandidata na predsedničkim izborima u SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

21:21

Libertarijanci imenovali svog predsedničkog kandidata
Foto: Thinstock

Ta stranka se nada da Džonson može uspešno da parira verovatnim kandidatima Republikanske i Demokratske stranke Donaldu Trampu i Hilari Klinton s obzirom na njihov slab rejting u poslednjim anketama javnog mnjenja.

Libertarijanci se, kada je reč o fiskalnoj politici i ekonomiji, zalažu za smanjenje poreza ali i glomaznog državnog aparata. Društveno, podržavaju pravo na istopolne brakove, abortus ali i na posedovanje oružja i legalizaciju droge, jer smatraju da ljudima treba dozvoliti sve što ne ugrožava druge.

Šezdeset trogodišnji Džonson osvojio je nominaciju u drugom krugu glasanja na konvenciji Libertarijanske stranke u Orlandu na Floridi pobedivši svoje rivale Ostina Petersena, osnivača časopisa Libertarijanska Republika i osnivača kompjuterske antivirus kompanije Džona Mekafija, prenosi AP.

Prihvatajući nominaciju, Džonson je delegatima rekao da će njegov zadatak biti da podigne libertarijansku platformu na dosada neviđeni nivo.

"Ja sam poreski konzerativan, a socijalno liberalan. Smanjio bih vojne intrvencije koje imaju neželjenu posledicu da budemo manje bezbedni u svetu," rekao je on AP-u.

Džonson je bio guverner Novog Meksika od 1995. do 2003.godine kao član Republikanske tranke a prethodno je bio vlasnik jedne od najvećih građevinskih kompanija u zemlji.

Napustio je Republikansku stranku 2012. godine posle neuspeha na unutarstranačkim izborima i registrovao se kao Libertarijanac neposredno pre nego što je ušao u trku za nominaciju za kandidata te stranke 2012. godine u trci protiv Baraka Obame i republikanskog kandidata Mita Romnija.

Da bi njegova kampanja imala težinu on mora da se kvalifikuje za predsedničke debate što znači da mora da ima 15 odsto podrške u priznatim anketama javnog mnjenja. Džonson se nada da je to moguće zbog lošeg kotiranja Trampa i Klintonove u najnovijim anketama.

Problem u kampanji će mu između ostalog biti ogromna finansijska prednost njegovih rivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: