NATO u Poljskoj i na Baltiku - Kraj sporazuma iz 1994?

Britanska vojska planira da pošalje tenkove i drugu tešku opremu u Istočnu Evropu kao deo plana približavanja NATO ruskoj granici.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

15:13

Default images
Foto: Beta/AP

Kako prenosi “Raša tudej“, članice NATO planiraju da pošalju 4.000 dodatnih trupa u Poljsku i zemlje Baltika.

Prvobitni plan je bio da SAD obezbedi polovinu tih trupa, sa Nemačkom i Velikom Britanijom koje će podeliti ostatak.

Međutim, kako je preneo “Vol strit džurnal“, vrlo je moguće da će Vašington dopremiti 1.000 trupa i da želi da evropske članice učine više.

Britanski plan, međutim, ostaje isti. Dopremiće na istok oružanu grupaciju koja obično čini 1.000 trupa, podržanu tenkovima i artiljerijom. Drugi planovi se odnose na gomilanje tenkova i drugih oklopnih vozila širom Istočne Evrope.

Rusija posmatra najnovije akcije NATO kao kršenje sporazuma potpisanom sa Moskvom 1994.

Alijansa tvrdi da je neophodno približavanje ruskoj granici kako bi se sprečila ruska agresija. Kao razloge uzimaju se i agresija u Ukrajini u toku koje se dogodila i aneksija Krima.

Tri baltičke zemlje, koje su bile deo Sovjetskog saveza, i Poljska su verovatno najglasniji vinovnici moguće eskalacije sukoba između NATO i Rusije.

Prihvatajući dodatne trupe, ove zemlje dobijaju na jačanju ekonomije, ali takođe postaju i meta ruskim vojnim planovima.

Moskva i dalje tvrdi da ne predstavlja nikakvu pretnju za NATO članice i optužuje alijansu da širi vojni pritisak kroz evropske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: