NATO se seli, "zvezda" premeštena prekoputa

NATO zvezda, simbol Severnoatlantske alijanse, u subotu je premeštena ispred novog sedišta tog saveza u Briselu na drugoj strani Bulevara Leopold Treći.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 29.05.2016.

12:59

Default images
Foto: Beta, AP

NATO će se u ovu zgradu preseliti početkom naredne godine, saopštila je pres-služba Alijanse.

Pripreme za prenošenje zvezde NATO, koja je postavljena ispred ulaza u sedište vojno-političkog saveza u avgustu 1971. godine, počele su 25. maja, navodi “Sputnjik”.

Autor čelične skulpture koja predstavlja stilizovani amblem NATO, ružu vetrova predstavljenu na zastavi Alijanse, jeste belgijski arhitekta Rajmond Juberehts.

Posle potpisivanja protokola o stupanju Crne Gore u NATO prošle sedmice, generalni sekretar tog saveza Jens Stoltenberg saopštio je šefovima diplomatije zemalja NATO da je moguće da oni poslednji put vide zvezdu NATO ispred zdanja sadašnjeg sedišta bloka.

Sedište NATO-a premešteno je iz Pariza u Brisel 1967. godine, nakon što je Francuska odlučila da istupi iz vojne strukture Alijanse.

Posle 30 godina pojavila se potreba da se prostorije NATO prošire, a 1999. godine šefovi država i vlada Alijanse na samitu u Vašingtonu su se dogovorili da izgrade novo sedište.

Vlada Belgije je 2002. godine u Pragu predala NATO koncesiona prava na izgradnju novih objekata.

Oni su smešteni nasuprot starim prostorijama na severoistoku Brisela, u kojima je prvobitno bila smeštena bolnica, nedaleko od međunarodnog aerodroma belgijske prestonice.

Kako navodi jedan od arhitekata kompleksa, zgrade od stakla i metala koje će zameniti sadašnje betonske konstrukcije, predstavljaju isprepletane prste koji simbolizuju jedinstvo. Sedište će zauzimati teritoriju od 41 hektar.

U tim prostorijama je planirano da bude smešteno više od 1.500 delegata zemalja-članica NATO-a, 1.700 civilnih i vojnih stručnjaka i 800 saradnika agencija NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: