SAD šinskim topom "obuzdavaju" Rusiju i Kinu

Rusija je ostavila snažan utisak na američke vojne činovnike snagom i preciznošću svog najnovijeg naoružanja u Siriji, piše američki “Volstrit žurnal”.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

09:01

SAD šinskim topom
Foto: GettyImages

Kako navode, upravo zbog toga Vašington razmatra stvaranje potpuno novog tipa oružja uz pomoć kojeg Pentagon namerava da obuzdava ne samo Rusiju nego i Kinu.

„Krajnje sam uznemiren zbog toga što SAD gube svoju tradicionalnu prednost“, rekao je Elbridž Kolbi, vojni ekspert iz Centra za novu američku bezbednost, prenosi “Sputnjik”.

List piše da su analitičari u sferi odbrane SAD saglasni da su Americi potrebna nova vojna dostignuća. Na to ih podstiče činjenica da „Rusija razrađuje rakete tipa ’zemlja-vazduh’ velikog prečnika delovanja i nove tehnologije radio-elektronske borbe, koje joj omogućavaju da uništi bilo koji objekat na svojim granicama“.

„Ne može se ignorisati činjenica da Rusija ima ogromne sposobnosti da prebacuje municiju na velike razdaljine“, smatra zamenik američkog ministra odbrane Robert Vork.

Odgovor za Rusiju i Kinu, s tačke gledišta činovnika Pentagona, treba da bude takozvani šinski top. Prema tvrdnjama američkih vojnih činovnika, njemu nisu potrebni „ni barut, ni eksploziv, napaja se s elektromagnetnih šina koje ubrzavaju granatu do neverovatnih razmera“.

Uz pomoć šinskog topa, piše Volstrit džurnal, američka vojska planira da „uprosti mogućnost napredovanja američkih vojnika prema granicama Rusije“.

Istovremeno, nastavlja list, u ovom trenutku se izvode samo testiranja, a samo unapređivanje projekta suočava se s velikim tehnološkim barijerama, zbog polaganja šina i stvaranja odgovarajuće infrastrukture.

„Pored toga, zakonodavci moraju da izuče značajna geopolitička pitanja“, naglašava list.

Vojni savetnici u SAD smatraju da bi ovakvo oružje moglo da se iskoristi „za zaštitu baltičkih zemalja od Rusije i za podršku saveznicima u borbi protiv Kine u Južnom kineskom moru“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: