Deca s puškama: Rusija formira "Junarmiju" - vojsku mladih

Glavni zadatak pokreta mladih vojnika u Rusiji - Junarmije jeste da se vaspitavaju zdravi, patriotski nastrojeni građani, kaže ministar odbrane Sergej Šojgu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.05.2016.

08:38

Deca s puškama: Rusija formira
Foto: GettyImages

“To što danas počinje jeste, prema našem mišljenju, odavno potreban i veoma važan pokret za našu zemlju - pokret mladih pripadnika armije”, rekao je Šojgu.

Kako kaže, u Rusiji ima više od 5.000 patriotskih organizacija, onih koje vole istoriju i žele njome da se bave, onih koji veruju da zemlja ima veliku budućnost, onih koji veruju u omladinu, u đake, u nove generacije

Prema njegovim rečima, cilj pokreta jeste da svaki mladi vojnik čvrsto veruje u svoju otadžbinu, da voli svoju domovinu, da poznaje svoju istoriju, da se ponosi podvizima očeva i dedova i da razume čemu treba stremiti, prenosi Sputnjik.

Šojgu je dodao da će stotine centara za pripremu kadeta biti osnovane širom zemlje.

Ministar je istakao da će kadeti učestvovati u svim mogućim olimpijadama, takmičenjima i konkursima.

Slet, u kojem pored kadeta učestvuju i predstavnici rukovodstva Ministarstva odbrane, Saveta Federacije, Drravne dume Rusije, Ruskog pokreta đaka i drugih društvenih organizacija (oko 500 delegata iz 85 regiona), održava se u Kongresno-izložbenom centru “Patriot” u Moskvi.

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika “Junarmiju" u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat “Junarmija" startovao je u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade “vojnike" će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe - pešadiji, mornarici, avijaciji, desantnim jedinicama…

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi.

Ideju o stvaranju „Junarmije" podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

“Vojne aktivnosti" će biti odvojene od školskih, a stupanje u “Junarmiju" biće dobrovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: