Brdo-Brioni: Neophodnost izgradnje poverenja u regionu

Sastanak lidera regiona Brdo-Brioni proces završen je u Sarajevu zajedničkom porukom neophodnosti izgradnje poverenja, razumevanja i pomirenja u regionu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

15:54

Brdo-Brioni: Neophodnost izgradnje poverenja u regionu
Foto: Tanjug

Osim toga, poslate su i poruke podrške na putu evrointegracija, ali i uzdržavanja od retorike i delovanja koji podstiču podizanje napetosti u regionu.

Iznoseći zaključke samita, predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je postignut dogovor da se konkretnim akcijama pokuša rešavanje otvorenih pitanja kroz intezivni dijalog i bilateralne i multilateralne sporazume, da se napravi zajednički plan za koordinisanu borbu protiv globalnih bezbednosnih pretnji.

Kako je istakao, dogovoreno je da se naprave napori na izgradnji boljeg obrazovnog sistema kako bi se sprečio odliv mozgova, na povećanju ekonomske konkurentnosti i slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala, na unapređenju povezanosti kroz zajedničke energetske i infrastrukturne projekte.

Učesnici samita Brdo-Brioni procesa saglasili su se i da je potrebno nastaviti primenu evropskih standarda i promociju evropskih vrednosti kroz političke, pravne, socijalne, ekonomske i ostale reforme.

“Verujemo da će konsolidacije Jugoistočne Evrope unutar Evropske unije ispuniti i potpomoći osnivačku viziju EU kao o Evropi ujedinjenoj u miru i prosperitetu”, rekao je Izetbegović.

Predsednik Slovenije Borut Pahor, na konferenciji za novinare, upozorio je svoje kolege da će se sledećih meseci EU baviti više sama sobom nego procesom širenja.

To, kako je naglasio, ne sme ugroziti reformske procese u državama regiona, koje teže da uđu u EU i NATO.

Prema njegovim rečima, ti procesi moraju napredovati i zemlje regiona moraju da se međusobno stimulišu bez obzira što su države sa različitim statusima na putu u EU.

To će, kako je naglasio, omogućiti da, kada se EU bude iznutra konsolidovala, ovaj prostor bude pripremljen za širenje i punopravno članstvo.

“Moramo naći snage za saradnju i rešavanje bilateralnih pitanja, kako bi se zemlje kvaifikovale za pristupanje. Ne vidim EU kompletnu bez država u regionu kao punopravnih članica”, rekao je Pahor.

On je ukazao da, pošto se EU bavi sobom, sada briga o napretku pada na inicijativu Brdo-Brioni i zbog povećane nervoze neophodno je da se vodi briga o budućnosti.

Pahor je izrazio zadovoljstvo što su sastanci predsednika regiona izrodili Berlinski proces, podsećajući da će za mesec danas Samit biti održan u Parizu, a iduće godine će biti domaćin skupa na kojem zemlje regiona i EU razgovaraju o konmretnim projektima za podizanje kvaliteta života građana, Rim.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da je malo zabrinuta razvojem događaja i stanja u Evropskoj uniji, koja se sada nalazi, kako je rekla, između zamora u proširenju i nedostatka optimizma u Jugoistočnoj Evropi.

“U duhu zajedničke saradnje i dobrosusedskih odnosa želimo u okviru ovog procesa da nastavimo da radimo na podršci procesu proširenja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je poručila da će Hrvatska sledeće nedelje preuzeti predsedavanje procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a zatim da će to učiniti Slovenija.

“Verujem da ćemo i jedni i drugi nastaviti da podvlačimo važnost procesa Brdo-Brioni za evropsko integrisanje Jugoistočne Evrope”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednik Italije Serđo Matarelo naglasio je da je Italija uverena u činjenicu da EU neće biti potpuna sve dok sve zemlje jugoistočne Evrope ne budu članice Unije.

Italija, stoga želi, kako je dodao, preneti svoju potpunu podršku da se to postigne na najbrži mogući način.

Matarelo je kazao da je Italija uverena da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni ne mogu biti rešavani od strane samo jedne zemlje.

S tim u vezi je naveo migrantsku i ekonomsku krizu, ali i terorizam, izazove koje je moguće rešiti samo kroz saradnju i veću efikasnost i integraciju.

Italija je ubeđena u značaj završetka širenja EU na Balkan, ponovio je on, dodajući da zvaničan Rim želi da doprinese razvoju regiona.

Zaključci sa Samita u Sarajevu su, prema njegovim rečima, od velikog značaja, kao i sam sastanak, zbog otvorenosti i iskrenosti, koje su zasnovane na prijateljstvu i želji za saradnjom.

Domaćin samita Brdo-Brioni proces 2017. biće Makedonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: