Diković: Vojska ima snage za protivterorističku borbu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je u vojnoj bazi "Jug" da Vojska Srbije ima osposobljene snage za protivterorističku borbu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

14:27

Diković: Vojska ima snage za protivterorističku borbu
Foto: Tanjug

Diković je prisustvovao na poligonu "Borovac" kod te vojne baze komandno-taktičkoj vežbi "Morava 2016" u kojoj su učestvovali pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske garnizona u Vranju i Specijalna brigada.

On je nakon završene pokazne vežbe rekao da je terorizam opasnost broj jedan u svetu, koja se nalazi ispred prirodnih katastrofa i akcidenata.

Diković je dodao da Vojska Srbije, kao podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju terorističkim pretnjama, neće dozvoliti da civilno stanovništvo bude ugroženo.

Načelnik Generalštaba je nakon obilaska baze "Jug", u kojoj se obučavaju pripadnici Vojske Srbije i za ušečće u mirovnim misijama, rekao da ta baza još nije završena i da se očekuju radovi na njenom unapredjenju i tokom 2017. godine.

"Očekujemo da se sve završi u 2018. godini i da uz pomoć naših partnera imamo bazu onako kako smo je po projektima zamislili", kazao je Diković.

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske danas su na poligonu "Borovac" kod Bujanovca izveli komandno-taktičku vežbu borbe sa pripadnicima terorističke grupe naoružane pešadijskim oružjem i minobacačem u uslovima sukoba u urbanom naselju.

Tokom vežbe, korišćeni su savremeni integrisani sistem za simulaciju pogodaka "MILES", bespilotna letelica Orbiter, vojno-policijska vozila, minobacači i drugo naoružanje.

Komandant Četrvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Lubura je rekao da su pripadnici brigade koji su učestvovali u vežbi obučavani i u centru za simulaciju koji od prošle godine postoji u okviru vojne baze "Jug", gde je moguća obuka u simulaciji virtuelnog borbenog prostora.

"Oprema za simulaciju pogodaka po sistemu 'MILES' se koristi zbog eskalacije terorizma u svetu, a kao podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju tim pretnjama. Pokazana je vežba sukoba pripadnika vojske sa terorističkom grupom u improvizovanom naselju kontejnerskog tipa. To je nova vežba koju izvode sve savremene armije u svetu", kazao je Lubura.

"Morava 2016" se izvodi od 23. maja do 6. juna na velikom broju različitih lokacija u čitavoj Srbiji. U njoj učestvuju samo pripadnici Vojske Srbije.

Današnjoj pokaznoj vežbi prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović i predstavnici Ministarstva odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: