Bivši šef NATO savetuje Porošenka, RUS se ruga i negoduje

Ruski poslanici imenovanje bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena za savetnika ukrajinskog predsednika smatraju neprijateljskim gestom.

Izvor: B92

Subota, 28.05.2016.

18:25

Bivši šef NATO savetuje Porošenka, RUS se ruga i negoduje
Foto: Thinkstock

Potez predsednika Ukrajine Petra Porošenka naišao je na podrugljive komentare, ali i blagu zabrinutost u Rusiji.

Ruski poslanici, koji širenje NATO-a na istok smatraju pretnjom po bezbednost, brzo su reagovali povodom imenovanja Rasmusena za specijalnog savetnika Porošenka.

"Ovo je, naravno, u velikoj meri gest, ali je gest koji će verovatno biti ispraćen akcijama i to je neprijateljski gest", rekao je za Interfaks Leonid Kalašnjikov, zamenik šefa Komiteta za spoljne poslove u donjem Domu ruskog parlamenta.

Konstantin Kosačiov, šef komiteta za spoljne poslove u gornjem Domu ruskog parlamenta, smatra da je imenovanje Rasmusena šou bez "ikakve vojne ili čak praktične svrhe". On ga poredi sa imenovanjem bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija na mesto guvernera Odese.

"Ovo glupiranje ima jedan cilj: da zadrži Ukrajinu u centru pažnje zapadnim partnerima po svaku cenu", rekao je Kosačiov.

"Jer ako pažnja oslabi, i oni zatraže da Ukrajina počne sama da rešava svoje probleme, a ne da krivi Rusiju i "teško nasleđe iz prošlosti“ - to će biti smrt za režim u Kijevu“, dodao je on.

Kosačiov je dodao da "nije prijatno“ što će se Ukrajina konsultovati sa jednom antiruskom osobom kakva je Rasmusen.

Rasmusen je od 2009. do 2014. godine bio na čelnoj funkciji alijanse, a prethodno je osam godina radio kao premijer Danske.

Za vreme službovanja u NATO od Porošenka je dobio Orden slobode, najviše ukrajinsko priznanje za jednog stranog državljanina, “za specijalni lični doprinos razvoju saradnje između Ukrajine i NATO, kao i podrške za ukrajinski suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet“.

Pre Rasmusena savetnik Porošenka je postao američki senator Džon Mekejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: