Nikolić: Ako se Srbija pita, Balkan će biti oaza mira

Predsednik Tomislav Nikolić istakao je da, ako se Srbija pita, Balkan bi konačno bio oaza mira i vladao bi progres u mislima, a ne želja da komšiji bude gore.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.05.2016.

20:29

Nikolić: Ako se Srbija pita, Balkan će biti oaza mira
Foto: Tanjug

On je, u izjavi bosanskoj televiziji BHT, rekao da se biznis lideri lakše dogovoraju od političara i da samo od političara traže da im se obezbede uslovi u kojima neće biti smetnji slobodnom protoku robe i kapitala.

S tim u vezi je rekao da bi bilo dobro da se na Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope pozovu i premijeri, kako bi im se prenele primedbe.

“Što se tiče bilateralne saradnje, ponekad mi se čini da bi da nije EU i želje da budemo članice Unije, lošije sarađivali i da je Evropa ta koja svojim pravilima i nekakvim svojim pritiscima na države utiče da se između njih uspostave bolji odnosi i komunikacija“, kazao je Nikolić.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, narastujući ultranacionalizam koji se iz Evrope širi na Balkan, a kojem ne mogu da se odupru ni uređenije države, sa razvijenim zakonodavstvom i međuljuskim odnosima.

Bojim se da neko od nas ne krene tim putem i ugrozi ono što smo stvorili u poslednje dve decenije“, upozorio je predsednik Srbije.

Što se Srbije tiče, on je naglasio da neće napraviti problem nijednom svom susedu.

“Ponekad će da odćutati, ali ne uvek, jer ima svoju obavezu da se bori protiv napada. Srbija je multietnička dzrzava i zna da ima u okruženju matične države tih zajednica. Srbija nikoga ne pomera sa njihovog puta, ne gazi, ne želi da zaustavlja u razvoju, dok Srbiju, kao što se vidi, neki žele da zaustave“, naveo je Nikolić.

On je izrazio uverenje da će Srbija podizati svoj nacionalni dohodak, standard života građana i svoj ugled koji je već sada na visokoj poziciji, što, kako je rekao, nekima smeta.

Panelom predsednika jugoistočne Evrope večeras je završen Samit 100 biznis lidera regiona, koji je okupio predstavnike privrede iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Na predsedničkom panelu učestvovali su predsednici svih zemalja jugoistočne Evrope, izuzev šefice hrvatske države Kolinde Grabar-Kitarović, koja će se svojim kolegama u Sarajevu pridružiti, kako je najavljeno, večeras, kako bi sutra učestvovala na Samitu "Brdo-Brioni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: