"Obama u Hirošimi - detinjasti politički manevar"

Severnokorejski mediji ismevaju posetu predsednika SAD Baraka Obame Hirošimi kao "detinjasti diplomatski manevar fanatika nuklearnog rata", piše AFP.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.05.2016.

22:57

Foto: GettyImages

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA objavila je da Obamina odluka da postane prvi predsednik SAD koji će posetiti mesto izloženo američkom nuklearnom napadu 1945, predstavlja "akt zapanjujućeg licemerja" i "detinjastog političkog proračuna".

"Iako Obama posećuje ovaj oštećeni grad, on ne može da sakrije svoj identitet fanatika nuklearnog rata koji širi nuklearno naoružanje", dodaje KCNA.

Severnokorejska agencija dovodi u pitanje i motive Tokija da organizuje Obaminu posetu, ocenjujući da se time u prvi plan ističe predstava o Japanu kao žrtvi rata i pomera težište sa muka koje su japanske kolonijalne ambicije i agresije u ratnim vremenima nanele drugima.

"Japan želi da pod tepih gurne svoje istinske boje ratnog provokatora i agresora uprkos svojim zločinima iz prošlosti", ocenjuje KCNA.

Korejsko poluostrvo je više od tri decenije bilo izloženo čvrstoj japanskoj kolonijalnoj vladavini koja je okončana tek kada se Japan predao posle bombardovanja Hirošime i Nagasakija, navodi francuska agencija.

Pjongjang, koji je pod teškim sankcijama zbog četiri nuklearne probe koje je izveo, uporno tvrdi da je čitav njegov oružani program neminovni odgovor na višedecenijsko nuklearno neprijateljstvo SAD, podseća Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: