Masovne evakuacije u Poljskoj zbog lažnih dojava o bombama

Lažna dojava o bombi upućena na razne adrese širom Poljske izazvala je danas masovne evakuacije u zemlji.

Izvor: Beta

Petak, 27.05.2016.

17:31

Masovne evakuacije u Poljskoj zbog lažnih dojava o bombama
(Foto: Getty images), ilustracija

Evakusani su ljudi iz zgrada državne televizije, pojedinih privatnih medija, tržnih centara u Krakovu, Katovicama i Gdinji, kao i svih prodavnica trgovinske mreže Bjedronka i Varšavske berze.

"U vašim zgradama podmetnute su bombe od belog fosfora. Biće masakra. Bežite", poruka je zbog koje su hitno evakuisani sedište poljske televizije TVN i njena regionalna dopisništva.

Policija je evakuisala novinare iz redakcije, zaposlene nedeljnika Njuzvik i još nekoliko privatnih medija, a pirotehničari su rpetražili zgrade Zemaljskog saveta za radio i televiziju i Varšavske berze.

Evakuisani su veliki tržni centri u Krakovu, Katovicama i Gdinji i sve prodavnice Bjedronke.

"Mejl sa informacijom o podmetnutoj bombi poslat je na adrese više institucija u zemlji. Ne može da se govori ni o kakvom ključu, jer su dojavu dobili državni i privatni mediji, tržni centri i Varšavska berza", kazao je za list Gazeta viborča Robert Opas iz Glavne komande poljske policije.

Opas je kazao da je pretraživanje zgrada širom Poljske trajalo više od tri sata od 13 sati kada je stigao mejl, ali da nikakve bombe nisu nađene.

"Na sreću, nigde nije bilo bombi, ali svaku takvu informaciju moramo da proverimo. Sada tragamo za osobom ili grupom koje su odgovorne za te informacije. Za svaku lažnu dojavu preti kazna do osam godina zatvora, a šaljivdžija mora da računa da će platiti troškove evakuacije i pretrage. Takva akcija u jednom trgovinskom centru ne spada baš u najjeftinije", kazao je Opas.

Poljaci su se već navikli na lažne dojave o podmetnutim bombama u raznim institucijama, a ima Poljaka koji pijani zovu aerodrome u Varšavi tvrdeći da će eksplodirati bomba.

Međutim, poslednjih dana je javnost osetljivija, pošto je policija u Vroclavu uhvatila mladića koji je zaista ostavio bombu domaće izrade u gradskom autobusu.

Taj 22-godišnji Poljak, student hemije u Vroclavu, bombu je ostavio 19. maja po podne u želji da se eksplozija dogodi kada autobus bude u centru grada, pun putnika. Prisebni vozač je zaustavio autobus i bombu izneo napolje, gde je eksplodirala i samo lakše ranila jednu prolaznicu.

Policija je nakon pet dana potrage, zahvaljujući snimcima bzbednosnih kamera i prijavama građana, uhapsila bombaša, a u njegovom stanu našla materijal za još nekoliko bombi.

Taj mladić iz dobre porodice, kako govore susedi, nije privlačio pažnju, na internetu se samo povremeno uključivao u diskusije protiv izbeglica na sajtovima radikalnih nacionalista. On je priznao krivicu, ali nije želeo da kaže zašto je hteo da ubija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: