Putin stiže, a njegovo obezbeđenje već 14 dana u Grčkoj

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Svetoj Gori jedna je od glavnih tema ruskih, grčkih i svetskih medija, javlja Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Petak, 27.05.2016.

13:41

Putin stiže, a njegovo obezbeđenje već 14 dana u Grčkoj
Getty Images

U žiži interesovanja su posebno bezbednosne mere koje se preuzimaju uoči Putinove posete Grčkoj.

Poseta je planirana danas i sutra, povodom hiljadugodišnjice ruskog monaštva na Svetoj Gori Atonskoj, a njoj će, pored Putina, prisustvovati i ruski patrijarh Kiril.

Putin će se tokom svog dvodnevnog boravka u Grčkoj sastati i sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom i obaviti niz bilateralnih sastanaka.

Grčki mediji pišu da se uoči Putinove posete ruski manastir Svetog Pantalejmona na Svetoj Gori „pretvorio u utvrđenje“. Oko 70 ljudi ličnog obezbeđenja ruskog predsednika stiglo je u manastir dve nedelje pre posete.

Saradnici službe bezbednosti postavili su uređaje — „sekače“, koji su u stanju da prekinu vezu i signale na velikoj udaljenosti.

Manastir je već danima zatvoren i prima samo odabrane goste. Prema istim izvorima, članovi ruskog bajkerskog kluba „Noćni vukovi“ su već stigli na Atos (bez motora) i tu će ostati do Putinovog dolaska.

Mediji podsećaju da ruskog predsednika povezuju prijateljske veze sa liderom „Noćnih vukova“ Aleksandrom Zaldostanovim, poznatim i kao Hirurg.

Putin će sleteti na aerodrom u Solunu, gde se već nalaze ruski bezbednjaci, koji su preduzeli sve neophodne bezbednosne mere. Očekuje se i dolazak specijalnog aviona koji će dostaviti različite vrste opreme, uključujući i elektronske, koja će se koristiti kako bi se osigurala bezbednost ruskog lidera.

Putin će tokom posete Grčkoj promeniti čak tri limuzine, leteće i helikopterom, a od Uranopolisa do Svete Gore „prebaciće“ se desetometarskom supersavremenom jahtom, tvrde grčki mediji.

Drakonske bezbednosne mere će biti preduzete na Atosu i oko njega — svim drugim plovilima će biti zabranjen prilaz.

Grčki list „Elefteros tipos“ piše da će se Putin voziti u blindiranim automobilima, a da će lidera okruživati „elektronsko polje bezbednosti“ koje, kako se navodi, obuhvata elektronsku opremu, a takođe i oružje koje može da pogodi svaki dron ili helikopter koji predstavljaju pretnju.

Kako tvrde grčki mediji, ruskog lidera će u Atini pratiti najmanje 100 ruskih privrednika iz različitih oblasti, kao što su energetika, turizam, industrija i nekretnine.

Očekuje se da će lideri dveju zemalja razgovarati o bilateralnim trgovinsko-ekonomskim odnosima i saradnji u oblasti investicija, uključujući i realizaciju zajedničkih projekata u sferi energetike i transporta.

To će biti prva Putinova poseta nekoj od zemalja Evropske unije u poslednjih pola godine.

Poslednji put ruski predsednik je posetio zemlju-članicu EU u novembru prošle godine, kada je učestvovao na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: