Haos na protestu: Kamenjem na policiju, pa vodeni topovi

Demonstranti su policajce gađali kamenicama i palicama posle čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove. Studenti traže besplatno ibrazovanje.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

10:34

Haos na protestu: Kamenjem na policiju, pa vodeni topovi
Screeenshot

Hiljade demonstranata okupile su se u centru Santjaga u četvrtak zahtevajući besplatno obrazovanje za sve – jedno od obećanja predsednice Mišel Bašele.

Uhapšeno je 117 demonstranata, a 32 policajaca je povređeno, potvrdili su zvaničnici AFP-u.

Tokom demonstracija, čije održavanje gradske vlasti nisu odobrile, brojne prodavnice su bile zatvorene i saobraćaj je delimično bio u prekidu.

Čileanska predsednica obećala je reformu sistema obrazovanja koji je velikim delom privatizovan i pristupačan samo eliti.

Pod sloganom "Umorni smo od čekanja", srednjoškolci, studenti i profesori nastoje da izvrše što veći pritisak na socijalističku vladu da sprovede obećane reforme.

U okviru planirane reforme, od ukupno milion studenata, njih 145.000 iz najsiromašnijih porodica upisalo je u septembru fakultete besplatno, prvi put u poslednjih 35 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: