Na severu Kipra crkvama ograničen broj liturgija

Visoki zvaničnik UN izrazio je duboku zabrinutost zbog novih restrikcija pravoslavnim crkvama na severnom delu Kipra.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

00:24

Na severu Kipra crkvama ograničen broj liturgija
Foto: GettyImages

Vlasti kiparskih Turaka, koje priznaje samo Ankara, nedavno su ograničile broj liturgija u većini pravoslavnih crkava u tom delu ostrva na jednu godišnje jer je tamo malo vernika.

"Duboko sam zabrinut promenom politike prema verskim objektima na severu Kipra", rekao je izaslanik UN Espen Bart Eide posle sastanka s liderom kiparskih Turaka Mustafom Akinčijem.

Izaslanik UN koji nadzire pregovore predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i Mustafe Akinčija, ukazao je da su ograničenja za crkve štetna za pregovore o ponovnom ujedinjenju Kipra.

Političari i verske vođe dveju strana bi trebalo da se septembra prvi put zajednički izjasne o tome.

Potpredsednik SAD Džo Bajden je u sredu u telefonskim razgovorima zatražio od Anastasijadisa i Akinčija da ponovo počnu da pregovaraju.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke.

Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: