"Visoki Dečani su oštećeni, traže još nekoliko parcela"

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ističe da je presudom kosovskog ustavnog suda oštećen manastir Visoki Dečani.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

08:06

Default images
Getty Images

Stojanović kaže postoji još nekoliko parcela koje potražuje, dok protest smatra izgovorom za izazivanje nestabilnosti, prenosi RTK 2.

"Ovo nema veze sa potvrđivanjem presude koja je doneta pre 1999, a valjda je sada popularno da oni koji su organizatori protesta pozivaju na nešto što će motivisati ljude da izađu na protest. Već postoji dogovor između UNMIK-a i Crkve iz 2012. godine. Ovakve aktivnosti su, po meni, samo izgovor za izazivanja nestabilnosti", rekao je Stojanović.

Sporna imovina je manastiru konfiskovana nakon Drugog svetskog rata, a odlukom Vlade Srbije vraćena 1997. godine.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom, navodi RTK2.

Ustavni sud Kosova je 21. maja zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: