Kovač: Srbija nije prošla ni prijemni, a hoće na fakultet

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač rekao je da je otvaranje poglavlja za Srbiju kao fakultet, a da ona još nije položila ni prijemni ispit.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

13:01

Kovač: Srbija nije prošla ni prijemni, a hoće na fakultet
screenshot

Dodao je i da Hrvatska želi da se "definiše štivo koje je potrebno da bi se položio prijemni ispit i upisao fakultet", ali pritom istakao i da "Hrvatska želi da Srbija uspostavi odnose sa Kosovom na dobrobit i jedne i druge države".

“Naravno da Hrvatska kao članica Evropske unije pomaže da se pronađe rešenje kako bi Srbija mogla da krene napred. Mi smo u kontaktu sa Evropskom komisijom i članicama Evropske unije, želimo da budemo konstruktivni i da se postigne napredak, ali ima dosta nejasnoća u tom procesu. Šta je cilj? Da Srbija otvori poglavlje koje se tiče pravosuđa i temelja prava? To je kao da upisujete fakultet, a pre toga treba položiti prijemni ispit, nešto što se zove pregovori o kriterijumima za to poglavlje, o merilima za to poglavlje. Nismo došlo do toga, došli smo da toga da definišemo koje je štivo potrebno kako bi Srbija upisala fakultet“, rekao je Kovač.

Dodao je da je Hrvatska rekla koje je to štivo, odnosno koja su merila i koji su hrvatski zahtevi.

“Saradnja sa Haškim tribunalom mora da bude potpuna, da bude prihvaćena i presuda i odluka Haškog tribunala, da se poštuju manjinska prava, vladavina prava, pa tako i prava hrvatske manjine, za koju želimo da bude predstavljena u Skupštini Srbije, kao i takozvana jurisdikcija Srbije za ratne zločine na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Blizu smo rešenja, ali do njega dolazimo kroz konsultacije sa Evropskom komisijom. Mi smo ozbiljni, ne puštamo poluinformacije, začudio sam se kada sam konstatovao da su neki moji prijatelji iz EU izašli sa nekim informacijama o kojima se nismo dogovorili“, dodao je Kovač.

Potom je ponovio da se ne radi o otvaranju poglavlja, da Holandija želi da se ona otvore, a da Hrvatska želi da ostane “pozitivna“.

“Poznati su naši uslovi, to su nužni koraci da bi došlo do međuvladine konferencije na kojoj bi se razmatralo otvaranje poglavlja. Odbijamo reč blokada, nema nikakve blokade. Sećam se da je trebalo dve godine da Srbija otvori prva poglavlja, velike države Evropske unije su tražile da dođe do pomaka u dijalogu sa Kosovom. Treba uspostaviti odnose sa Kosovom na dobrobit i jedne i druge države. Odbijamo reč blokada, ako je moguće otvoriti poglavlja u junu, treba ih otvoriti, samo prethodno treba ispuniti hrvatske interese koji su i interesi Evropske unije“, zaključio je Kovač.

Kovač je rekao i da su se odnosi dve zemlje u poslednje vreme relaksirali, iako "tu i tamo ima poneki medijski napad".

"Izmišljaju se teze o ustašizaciji. Mi smo smireni, niko na jeftine provokacije u štampi ne reaguje. Mi želimo izgraditi nove odnose. Očekujemo novu vladu u Srbiji, sa kojom želimo da sarađujemo, da izgradimo dugoročne dobrosusedske odnose", rekao je Kovač i odbacio tvrdnje o pojavi ustaštva pozvavši se na hrvatski ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: