Žestoki potresi u Zagrebu: Šest načina za "smirivanje"

Kako će biti okončana kriza hrvatske vlade pitanje je na koje je teško dati odgovor i posle telefonske sednice Vlade Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.05.2016.

11:12

Žestoki potresi u Zagrebu: Šest načina za
Getty Images

Na sednici kabinet premijera Tihomira Oreškovića treba da se izjasni o zahtevu najuticajnije vladajuće SDP Zorana Milanovića za izglasavanje nepoverenja prvom predsedniku vlade Tomislavu Karamarku.

Konačna odluka o tome biće doneta u Saboru, a do tada se spekulise o raznim mogućnostima početka i kraja Oreškovićevog kabineta.

Prema pisanju riječkog Novog lista, čak je šest mogućih scenarija koji hrvatske građane i vladst očekuju u narednom periodu - od opstanka Karamarka na vlasti, preko prekomponovanja vlade bez Oreškovića na čelu, do novih izbora.

Prva je, navode, da Karamarko pozitivno odgovori na zahtev Mosta i sam se povuče, po njima je, najmanje izgledna. Tada bi HDZ umesto njega ponudio novog potpredsednika vlade koja bi potom nastavila funkcionirati u tek pomalo izmenjenom sastavu.

I druga mogućnost malo je verovatna, piše list, a to je da Skupština HDZ-a u subotu odluči da ukloni Karamarka iz vlade kako bi zaštitila nacionalni, ali i stranački interes.

Treća opcija, koja je prema sadašnjem stanju vrlo izvesna, jest čekanje Karamarka na glasanje u Saboru u kojem opet sve, kako se navodi, zavisiovisi o tome kako će se izjasniti zastupnici Mosta, manje članice vladajuće koalicije, a oni su najavili da neće podržati ostanak u vladi prvog potpredsednika. To bi, piše Novi list, kasnije moglo dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i to svega šest meseci rada vlade.

Četvrta je mogućnost da Karamarko, HDZ i Domoljubna koalicija ojačaju svoje redove kupovinom zastupnika ili prekomponovanjem. U tome bi Karamarku mogao pomoći Milan Bandić, koji je i gradonačelnik Zagreba. Ipak pitanje je ko bi sada pristupio kompromitovanom šefu HDZ-a i koliko bi zastupnika Domoljubnoj koaliciji bilo potrebno za takvo preslagivanje, navodi ovaj riječki dnevik.

Kao peta mogućnost se navodi da Karamarku u Saboru doista bude izglasano nepoverenje. U tom slučaju postoje podvarijante. Vlada, naime, može nastaviti da radi bez predsednika HDZ-a, s nekim novim čovekom, kao što bi bilo i kad bi Karamarko odmah odstupio. Ali, druga podvarijanta je povlačenje HDZ-a iz vlade, dakle, pad vlade i najverojatnije - novi izbori. Tu je opet problem Ustavnog suda čije sudije moraju izglasati pre raspisivanja izbora kako bi se oni mogli sprovesti.

Šesta mogućnost bila bi prkomponovanje i stvaranje nove većine od zastupnika Mosta sa SDP-om, odnosno bivšom koalicijom Hrvatska raste. I to naravno znači pad vlade Tihomira Oreškovića, jer šef socijalista Zoran Milanović ne bi pristao da sadašnji premijer ostane na toj funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: