Pljusak 45 minuta, u školskoj kuhinji odmah fekalije

U Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Gornjem MIlanovcu opet je obustavljena je nastava na dva dana zbog izlivanja kanalizacije.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

21:27

Pljusak 45 minuta, u školskoj kuhinji odmah fekalije

To je četvrti put u ovoj školskoj godini da su otpadne vode i fekalije poplavile deo školske zgrade.

Nakon svake obilnije kiše kanalizacija i fekalije izlivaju se u školsku kuhinju, arhiv i dve učionice koje se nalaze u prizemlju.

Školu pohađa oko 400 učenika od prvog do četvrtog razreda, a zbog čestih poplava roditelji su zabrinuti za njihovu bezbednost.
“U ovoj kuhinji u koju se po ko zna koji put izlila kanalizacija naša deca dva puta u toku dana imaju obrok”, kaže članica Saveta roditelja Jelena Vidojević Maksimović.

“Poslednja dva puta se to dešava od pljuska, ne od kiše koja traje sedam dana, nego od pljuska koji je sinoć trajao 45 minuta”, dodaje majka jednog od učenika Biljana Zarić.

Kanalizacija se od početka školske godine izlila četiri puta, a otpadne vode dopirale su i do pola metra. Zavod za javno zdravlje nakon svakog plavljenja obavlja dezinfekciju prostorija, a deca nekoliko dana ne idu u školu.
“Stvarno me ne interesuje šta je problem. Gde je cev, odakle se prelazi, što prelazi i tako dalje. Ja samo hoću da moje dete ide svakog dana u školu jer ima pravo na to”, ističe majka jednog od učenika Ana Jeremić.

Izlivanje kanalizacije učestalo je nakon rekonstrukcije glavne ulice, došlo je do začepljenja gradske kanalizacione mreže zbog čega se voda i fekalije slivaju u prostorije škole.

“Problem je u tome što su radnici koji su radili rekonstrukciju ulice onaj otpad koji treba nekuda oterati sipali u kanalizaciju iz šahta. Tu ima i šljunka i raznoraznog materijala, delova, ivičnjaka i tako dalje”, navodi v.d. direktora OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” Slobodan Pantić.
Međutim, iz JKP “Gornji Milanovac” ističu da propust nije njihov, već da ispravljaju greške i nemar izvođača radova.

“Preduzeće mora da plati drugom da očisti fekalnu kanalizaciju od rizle, a mi moramo da pravimo novu šahtu kod škole sa ribljom glavom kako bismo sprečili vodu da se ponovo vraća u školu. Nepažnju plaćamo tri puta”, navodi Rajko Nešković, direktor JKP “Gornji Milanovac”.

Kako saznajemo, kompletni radovi na saniranju posledica izlivanja kanalizacije i poplava koji su procenjeni na dva miliona dinara biće obavljeni preko leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: