BG: Haos u domovima zdravlja, bolest čeka nalog i lozinku

Novi sistem zakazivanja pregleda kod specijaliste još nije zaživeo, a i dalje nisu međusobno povezane sve zdravstvene ustanove u Beogradu, pišu “Novosti”.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

20:58

BG: Haos u domovima zdravlja, bolest čeka nalog i lozinku
Foto: Thinkstock

U prestočničkim domovima zdravlja i bolnicama trenutno je nemoguće zakazati pregled kod lekara specijaliste, upozoravaju iz Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije.

Pacijenti su očajni, a lekari opšte medicine bespomoćni, jer nisu u mogućnosti da ih pošalju na pregled kod specijalista, što im je u opisu posla od 18. maja, kada je u beogradskim zdravstvenim ustanovama uveden integrisani zdravstveni informacioni sistem.

Iako zamišljen da smanji redove i čekanja za zakazivanje koje je, uglavnom, bilo na početku meseca, IZIS je već na početku primene pokazao mnogobrojne nedostatke i napravio totalnu zbrku u domovima zdravlja, ali i u bolnicama.

Zato neki lekari i dalje daju papirne upute, ali se dešava da pacijente vrate iz bolnice, uz obrazloženje da je nemoguće više tako zakazivati preglede.

Nastao je potpuni haos. Iako je reč o dobroj ideji, krenulo se dosta neozbiljno i pre nego što su se stekli uslovi. Pacijenti nam se stalno žale, a mi ne znamo kako da im pomognemo”, navodi dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije. –

Kako kaže, domovi zdravlja nisu dali termine, a većina bolnica ni termine, ni imena doktora.

Kada, recimo, ukucam Klinika za gastroenterologiju i hoću određenog specijalistu pojavljuje se kao da ne postoji. Umesto da pregledamo pacijente, gubimo vreme tražeći specijalistu”, ističe Nikolićeva.

Ocenjuje da je veliki problem to što nisu umreženi svi domovi zdravlja i bolnice u Beogradu međusobno, iako zakon predviđa da "u sistemu" budu čak i privatne zdravstvene ustanove.

Zbog toga, lekar opšte medicine ne može da zna da li je pacijent bio na pregledu skenerom u nekoj privatnoj bolnici ili je posetio specijalistu u Urgentnom centru.

Nejasno je i šta se događa ako zakažemo pregled, a pacijenta nešto spreči da ode tog dana. Ne znamo da li će mu u toj zdravstvenoj ustanovi zakazati novi termin ili ponovo mora da dođe kod lekara opšte medicine. Pacijenti su nam se žalili da su ih vraćale medicinske sestre iz domova zdravlja i bolnica kada su dolazili sa pisanim uputima, uz obrazloženje da se ne može više tako zakazati pregled”, objašnjava ona.

I u Kliničko-bolničkom centru "Zemun" kažu da ima problema u primeni novog sistema zakazivanja, ali da se polako uhodavaju. Ističu da ima dosta nerešenih stvari koje se moraju u hodu rešavati.

U starom sistemu zakazivanja kolega je mogao da zameni kolegu u ambulanti, ukoliko je neko od njih morao na hitnu operaciju, bolestan je ili je na godišnjem odmoru. Sada to nije moguće, jer se uput vezuje za ime lekara i aparat, a mi ne možemo biti prisutni 24 sata. Polako se uhodavamo i nadamo se da ćemo prevazići ove probleme”, dodaje prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun" za “Novosti”.

Osim toga, ističe da je prioritet zbrinjavanje pacijenata, pa u slučaju hitnih intervencija doktori neće moći da prime već zakazane pacijente.

Udruženje je tražilo od nadležnih da preglede kod specijalista zakazuju medicinske sestre jer lekari gube mnogo vremena i nemaju kad da se posvete pacijentu.

“Ideja sa elektornskim zakazivanjem je dobra, ali se prethodno moraju steći uslovi. Mi smo predložili da sestre zakazuju preglede, kako bismo imali više vremena da se posvetimo pacijentima, kao i da mi sami imamo svoju lozinku. Ali, to izgleda nije prihvaćeno”, navodi Milica Nikolić.

Inače, lekari opšte medicine u domovima zdravlja nemaju svoju lozinku kojom pristupaju IZIS-u.

“Nemamo samostalni nalog, niti znamo koja nam je lozinka. Ne možemo da je dobijemo, pošto se u naše ime ulogovao dom zdravlja. To znači da našem nalogu može da pristupi neko drugi, ali ne i mi. Prava pacijenata na taj način nisu zaštićena, jer do njihovih podataka mogu da dođu i drugi, osim izabranog lekara”, kaže dr Nikolić Urošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: