Regata posvećena pilotu poginulom u borbi sa NATO-om

Memorijalna regata "Zoran Radosavljević", posvećena pilotu Vojske Jugoslavije koji je poginuo 1999. godine, biće održana na Dunavu i Savi narednog vikenda.

Izvor: Beta

Petak, 27.05.2016.

14:20

Regata posvećena pilotu poginulom u borbi sa NATO-om
Tanjug

U saopštenju se navodi da će 18. memorijalna regata biti održana u subotu i nedelju, 28. i 29. maja u Beogradu, u organizaciji društva "Zoran Radosavljević", jedriličarskog kluba "Zemun" i Ministarstva odbrane i Vojska Srbije.

Regata obuhvata nadmetanja jedrilica u klasama "mikro" – dužine 5,5 metara sa tri člana posade i "krstaš" – dužine preko 5,5 metara sa višečlanom posadom, koja se odvijaju u rejonu Ratnog ostrva sa početkom u 11 časova. Takmičenje u klasi "optimist" za jedriličare do 14 godina biće na Savskom jezeru, sa početkom u 11.30.

Regata, koja je svrstana u sportske manifestacije od značaja za grad Beograd, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.

Kapetan prve klase Zoran Radosavljević bio je pilot na avionu Mig-29 u 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili na aerodromu Batajnica. Poginuo je za vreme NATO agresije na tadašnju SRJ, 27. marta 1999. godine, u okolini Bijeljine u borbi sa američkom avijacijom.

Posmrtno je unapređen u čin majora i odlikovan Medaljom za hrabrost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: