Vučić: Uopšte nisam fasciniran fontanom želja

Od srede počinjemo razgovore sa svim strankama, izjavio je lider SNS i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, navodeći da neće svi ući u vladu.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

17:15

Vučić: Uopšte nisam fasciniran fontanom želja
Foto: Tanjug

Osim toga, on je istakao da će do 16. juna biti formirana i Vlada Srbije i Vlada Vojvodine.

"Razgovaraćemo sa svima koji žele da razgovaraju, ali to ne znači da će svi ući u vladu. Želimo da čujemo šta su njihove ideje, ako ih imaju", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Skupština Vojvodine biće formirana 2. juna, dok će novi saziv Skupštine Srbije biti konstituisan 3. ili 4. juna. Predsednik SNS najavio je "velike kadrovske promene" u SNS, dodajući da će svi potpredsednici partije, o kojima će se odlučivati na sutrašnjoj Skupštini naprednjaka, biti "novi, mladi ljudi".

Vučić je novinarima nakon sednice Predsedništva SNS-a rekao da će dosadašnji potpredsednici stranke nastaviti rad u izvršnoj vlasti.

"Razlikujemo se od svih ostalih jer i kad pobeđujemo najubedljivije u Evropi, imamo dovoljno snage da sebe menjamo da bi Srbija išla napred ali i da bi pobeđivali u budućnosti. Mi uvek želimo da poboljšavamo intenzitet svog rada i zato pripremamo novu generaciju mladih koji će sa iskusnim ljudima doneti još eće promene u SNS", kazao je Vučić u sedištu stranke u Beogradu.

Vučić je ponovio da oni članovi SNS koji budu bili deo izvršne ili zakonodavne vlasti ne mogu da imaju funkciju u stranci.

Kako kaže, „Srbiji je potrebna posvećenost, mi hoćemo da oni budu posvećeni“.

„Želimo da im ponos bude da rade zajedničke poslove. Da brane hrabru politiku i da se zahvale svim ljudima na izvanrednoj građanskoj hrabrosti uprkos svakodnevnoj hajci i harangi“, navodi lider SNS.

Funkcioner SNS Goran Knežević neće biti kandidat za predsednika Skupštine Vojvodine, dodao je Aleksandar Vučić koji nije želeo da govori o kadrovskim rešenjima.

Vučić nije želeo da odgovori ni na pitanje da li će naprednjak Igor Mirović biti kandidat za vojvođanskog premijera.

Za Kneževića je na insistiranje novinara rekao da neće biti kandidat.

On je novinarima rekao da su ga nasmejali navodi da je predsednik Rusije Vladimir Putin urgirao da SPS uđe u novu vladu, ističući da je sa njim imao pristojan i učtiv razgovor tokom kojeg nije pomenuta nijedna partija, osim njegove, SNS.

Kako kaže, sa Putinom nije pričao o partijskim stvarima, već o saradnji Srbije i Rusije.

"Predsednik Putin je na pristojan i učtiv način razgovarao, nije pomenuo nijednu partiju sem partije koju ja vodim", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Meni niko ne može ni da pomisli da kaže da treba da uđe u Vladu. Sastav vlade ću reći ja. Putina poštujem, kao i primedbe i savete sa svih strana, ali ne određuje to Putin“, dodaje premijer tehničke vlade.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, „Imate druge koji su mnogo zainteresovaniji i za ministre i za državne sekretare. Samo su zainteresovani, meni to ne znači ništa. Uopšte nisam fasciniran fontanom želja“.

"Nema pritisaka o vladi, samo svi imaju razne ideje. Niko ne mene ne može da vrši pritisak. Putin to nije ni pokušavao. Neko ima ovu ideju, neko onu, na jedno uvo uđe, na drugo izađe. Kada oni budu sastavljali vladu neka rade kako žele", kaže Vučić.

Govoreći o Vojvodini Vučić je rekao da mnogo toga mora da se promeni.

„Imaćemo predsednika opštine ili gradonačelnika u 41 ili 40 opština od 45 u Vojvodini. To nikada nije bio slučaj. To nosi ogromnu odgovornost, zato će i naša kontrola morati da bude veća“, rekao je on.

Naveo je i da pokrajinska vlada mora da radi sa srpskom vladom i da će sve institucije u Vojvodini morati da podnesu izveštaj o tome koliko će da uštede, ulože i koliko kvalitet života građana mora da bude veći.

Premijer tehničke vlade je istakao i da ne komentariše Hrvatsku gde se vlada nije ni sastavila već rastavila, kao i da reaguje samo kad mora da brani Srbiju.

Vučić nije hteo da komentariše insistiranje Hrvatske da još nema njihove saglasnosti za poglavlje 23, iako je komesar EU Johanes Han saopštio da je rešenje nađeno, a insinuacije nekih srpskih stranaka da je on pristao na nekakve ustupke - odbacio kao besprizorne.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nije zainteresovan za različite tonove EU i Hrvatske povodom, i istakao da je Srbija uradila sve što je do nje.

"Nisam zainteresovan, to su njihova posla, neka se oni dogovore da li su rešili ili nisu. Mi smo sve uradili i o tome ne razgovaramo i ne pregovaramo", rekao je Vučić.

"Ako hoće da otvore poglavlje, hvala im, ako neće opet hvala", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što DSS pita šta je Srbija obećala Zapadu kako bi, zauzvrat, Hrvatska odblokirala poglavlje 23, Vučić je uzvratio kontrapitanjem: “Jesu li to sami smislili ili im je neko pomogao”.

"Sve se nadam da nisu sami smislili i da je neko drugi to smislio", istakao je lider SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: